Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin poate fi prevenit
Neoplasmul de col uterin este unul dintre cele mai de temut cancere în rândul femeilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prevenţia este extrem de importantă deoarece reprezintă unul dintre gesturile care te poate ajuta să te menţii sănătos, mai ales în cazul cancerului de col uterin.  Medicul oncolog Cornel Mariu Pirciu te învaţă ce trebuie să faci pentru a preveni această afecţiune.

„Neoplasmul de col uterin este unul dintre cele mai de temut cancere în rândul femeilor, în România reprezentând a doua cauză de mortalitate, după cel de sân. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin au la bază infecţia persistentă cu virusul papiloma uman (HPV) care, pe măsură ce se cronicizează, induce apariţia leziunilor precanceroase, urmate de procesul de malignizare de la nivel epitelial“, precizează Cornel Marius Pirciu, medic în cadrul Institutului Oncologic ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti, potrivit clicksanatate.ro.

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin

Particularitatea acestui tip de cancer constă în posibilitatea de prevenţie prin vaccinare împotriva tulpinilor cu potenţial oncogen înalt, respectiv HPV 16 şi HPV 18. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă imunizarea cu prioritate a fetiţelor cu vârsta cuprinsă între nouă şi 14 ani, deoarece s-a dovedit că în acest interval apare cel mai puternic răspuns imun, vaccinul fiind şi mai eficient dacă e administrat înainte de începerea vieţii sexuale.

Care sunt ţările cu cele mai puţine persoane suferinde

La nivel mondial, din ce în ce mai multe ţări recunosc această patologie ca fiind o problemă de sănătate publică, iar cel mai bun exemplu este cel al Australiei, care se anunţă a fi prima ţară în care cancerul de col uterin va fi eradicat în următorii 20 de ani, datorită măsurilor de vaccinare şi a metodelor de screening implementate.

Vaccinul anti-HPV nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate deoarece nu conţine virusul ca atare, ci doar anumite particule proteice care determină sistemul imunitar al pacientei să producă anticorpi. Totodată, pentru o eficienţă maximă, în vaccin se regăsesc şi adjuvanţi în cantităţi extrem de mici, de tipul sulfatului de aluminiu, o substanţă pe care o întâlnim inclusiv în aer, în alimente sau în produsele cosmetice. Contrar unor zvonuri nefondate, vaccinul anti HPV nu conţine thiomersal (etil de mercur) sau altă substanţă pe bază de mercur.

Ce alte metode de prevenţie mai există

"O altă metodă de prevenţie a cancerului de col uterin constă în screening-ul leziunilor preneoplazice.  Indiferent de momentul începerii vieţii sexuale, fiecare femeie cu vârsta între 21-29 de ani trebuie să se adreseze medicului ginecolog o dată la trei ani, pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Pentru intervalul 30-64 de ani, screeningul trebuie făcut din cinci în cinci ani şi constă în examen citologic combinat cu testare HPV”, a mai mărturisit medicul.

Citit 2251 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2019 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.