De două ori mai multe infecţii nosocomiale

De două ori mai multe infecţii nosocomiale

Arhiva VLG
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Peste 1.000 de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM) au fost raportate în primele patru luni ale anului 2019 de către 69 de spitale din întreaga ţară, ceea ce înseamnă că numărul acestor infecţii recunoscute şi raportate aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Potrivit sursei citate, anul trecut, în total, au fost raportate la ANMCS 2.274 de infecţii de către 110 spitale. "Analiza infecţiilor asociate asistenţei medicale făcută de ANMCS indică şi faptul că în aceeaşi perioadă a evaluării - patru luni în 2018 versus patru luni în 2019 - numărul spitalelor care au raportat evenimentele în cadrul aplicaţiei CaPeSaRo a crescut de la 50 de unităţi sanitare la 69, în toată ţara. Situaţie raportare IAAM: 635 infecţii intraspitaliceşti în patru luni 2018, raportate de 50 de spitale; 1.092 infecţii intraspitaliceşti în patru luni 2019, raportate de 69 de spitale", se arată într-un comunicat transmis către Agerpres.
Cele mai multe infecţii raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella şi Stafilococul auriu meticilinorezistent. În raportări s-a evidenţiat şi o creştere cu zece la sută a detectării prezenţei altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc. "În ultima perioadă, se observă caracterul pozitiv al îmbunătăţirii raportărilor, în condiţiile neaplicării de sancţiuni. Putem spune că este un semn al îmbunătăţirii culturii organizaţionale privind siguranţa pacientului", susţine preşedintele ANMCS, Vasile Cepoi.
Infecţia cu Clostridium difficile este o infecţie cu o incidenţă mare, care apare în mediul spitalicesc în relaţie directă cu tratamentul cu antibiotice şi care necesită măsuri speciale de izolare, pentru că are un grad mare de contagiozitate, se precizează în comunicat.

Raportările nu reflectă realitatea

"Potrivit Legii 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, raportarea efectelor adverse asociate asistenţei medicale nu are caracter acuzator. Scopul raportării este de a facilita evaluarea riscului infecţios la internare şi de identificare a cauzelor principale ale apariţiei acestor evenimente indezirabile asociate asistenţei medicale pentru învăţarea din erori”, menţionează sursa citată.
În ciuda a ceea ce prevede legea, ascunderea sub preş a celor mai multor cazuri de infecţii nosocomiale a fost şi rămâne o practică des întâlnită în spitalele din România. Dacă cifrele oficiale raportate de unităţile sanitare cu paturi ar reflecta realitatea, atunci România ar avea de departe cele mai sigure spitale din Uniunea Europeană.

 

Citit 770 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.