Peste 400 de medici şi-au anunţat intenţia de a pleca din ţară

Peste 400 de medici şi-au anunţat intenţia de a pleca din ţară
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat săptămâna trecută că, de la începutul anului şi până pe 23 mai, au fost eliberate 411 certificate de conformitate pentru medici care doresc să profeseze în străinătate.

"Ca să poţi profesa în străinătate este nevoie de certificate de conformitate. În 2010 au fost eliberate 7.829 de astfel de certificate. În 2011 - 5.674, în anul 2017 - 2.794, iar în 2018 - 2.312. Anul acesta, până acum, au fost eliberate 411 certificate de conformitate. (...) De menţionat că nu toţi cei care ridică aceste certificate merg să profeseze, dar este singurul barometru pe care îl avem în acest moment. Eu cred că nu vom depăşi 1.300, hai să facem o estimare până la sfârşitul anului, pentru că s-au majorat salariile, dar anul acesta dotăm cu echipamente medicale sau cel puţin încercăm să acoperim o parte din nevoile pe care România le are", a afirmat demnitarul, conform Agerpres.

Autorităţile nu ştiu exact câţi medici au revenit în ţară

Ministrul a spus că îşi doreşte întoarcerea acasă a cât mai multor medici. "Ne dorim să revină cât mai mulţi, dar ne dorim să plece cât mai puţini, practic aici este balanţa. Şi cred că cifrele vorbesc de la sine - 411 certificate de conformitate cerute până în acest moment mie mi se pare foarte puţin şi un câştig pentru România", a subliniat ministrul Sănătăţii. Sorina Pintea susţine că s-au întors în ţară, după majorările salariale, potrivit unor statistici preliminare, fără a fi puşi la socoteală şi medicii care lucrează în unităţile medicale aparţinând de autorităţile locale, circa 150 de doctori.

"Avem aproximativ o situaţie, pentru că există nişte evidenţe la Centrul de Resurse Umane, dar sunt rezidenţi cum ar fi după ce şi-au echivalat studiile, noi nu avem evidenţa spitalelor în care lucrează, deci cifra este oarecum aproximativă, dar noi vrem să facem o statistică. Pentru noi este important să avem medici în fiecare spital. Sunt în jur de 150 înregistraţi, s-ar putea să fie mai mulţi la spitalele autorităţilor locale", a spus Pintea, într-o întâlnire cu cadre medicale din ţară, între care medici şi asistenţi medicali, care au ales să se întoarcă în România.

Citit 2559 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.