Peste 400 de medici şi-au anunţat intenţia de a pleca din ţară

Peste 400 de medici şi-au anunţat intenţia de a pleca din ţară
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat săptămâna trecută că, de la începutul anului şi până pe 23 mai, au fost eliberate 411 certificate de conformitate pentru medici care doresc să profeseze în străinătate.

"Ca să poţi profesa în străinătate este nevoie de certificate de conformitate. În 2010 au fost eliberate 7.829 de astfel de certificate. În 2011 - 5.674, în anul 2017 - 2.794, iar în 2018 - 2.312. Anul acesta, până acum, au fost eliberate 411 certificate de conformitate. (...) De menţionat că nu toţi cei care ridică aceste certificate merg să profeseze, dar este singurul barometru pe care îl avem în acest moment. Eu cred că nu vom depăşi 1.300, hai să facem o estimare până la sfârşitul anului, pentru că s-au majorat salariile, dar anul acesta dotăm cu echipamente medicale sau cel puţin încercăm să acoperim o parte din nevoile pe care România le are", a afirmat demnitarul, conform Agerpres.

Autorităţile nu ştiu exact câţi medici au revenit în ţară

Ministrul a spus că îşi doreşte întoarcerea acasă a cât mai multor medici. "Ne dorim să revină cât mai mulţi, dar ne dorim să plece cât mai puţini, practic aici este balanţa. Şi cred că cifrele vorbesc de la sine - 411 certificate de conformitate cerute până în acest moment mie mi se pare foarte puţin şi un câştig pentru România", a subliniat ministrul Sănătăţii. Sorina Pintea susţine că s-au întors în ţară, după majorările salariale, potrivit unor statistici preliminare, fără a fi puşi la socoteală şi medicii care lucrează în unităţile medicale aparţinând de autorităţile locale, circa 150 de doctori.
"Avem aproximativ o situaţie, pentru că există nişte evidenţe la Centrul de Resurse Umane, dar sunt rezidenţi cum ar fi după ce şi-au echivalat studiile, noi nu avem evidenţa spitalelor în care lucrează, deci cifra este oarecum aproximativă, dar noi vrem să facem o statistică. Pentru noi este important să avem medici în fiecare spital. Sunt în jur de 150 înregistraţi, s-ar putea să fie mai mulţi la spitalele autorităţilor locale", a spus Pintea, într-o întâlnire cu cadre medicale din ţară, între care medici şi asistenţi medicali, care au ales să se întoarcă în România.

Citit 2439 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 17:26

3 comentarii

 • postat de Alexuz
  Miercuri, 05 Iunie 2019 08:28
  5.2.205.***
  Nici cu bani nu ii mai tineti in tara, semn ca ne-am mai desteptat.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Telu
  Marți, 04 Iunie 2019 16:02
  86.124.200.***
  Nu-i mai plangeti atata ca si-asa daca traim ,o facem pe disponibilitatea si puterile noastre.Din curiozitate, pe unde am ocazia ,in discutii cu diverse persoane ,aflu cu stupoare ca se ia mita in continuare fara nici un fel de jena.Aduna astia atata avutie ca , nici nepotii si stranepotii lor nu trebuie sa mai mai munceasca.Bineanteles ca sunt si medici corecti si cu bun simt insa mai putini.Zeii astia sunt rupti de realitate , nu stiu si nu vor sa se poarte normal ,sau cum ar spune romanul , nu le ajungi nici cu prajina la nas. Macar daca ar merita insa multi , mai ales din generatiile mai vechi ,au intrat in locul altora Desi nu l-am inghitit niciodata pe Mitraliera, este ptr prima oara cand il sustin la indemnul:da-ti banii inapoi si plecati.Din pacate asta este realitatea si toata lumea o stie.
  0
  3
  Raportează
 • postat de cei mai buni romani pentru guvernanti sint aia saraci si prosti....tara e defecta dar se pot indrepta lucrurile
  Marți, 28 Mai 2019 15:05
  92.114.82.***
  e clar . medicii nu vor sa mai plece afara pentru bani. deja in tara se dau bani buni in sanatate si invatamint. medicii din ROMANIA vor sa plece afara pentru bani si demnitate. ei sint intelectuali si pe linga hrana trupeasca au nevoie de multe alte lucruri pe care ROMANIA nu le mai poate oferii pentru ca tara asta condusa asa cum a fost de la '90 incoace nu a oferit nimic spiritului unui intelectual dornic de a-si traiviata si a face lucruri bune aici in ROMANIA. dimpotriva, comunismul de dupa '90 a vrut sa faca din romani " saraci material si cu duhul''. de ce ? sa-i conduca cu usurinta si in prostia lor sa voteze cu cei ce le da un colt de piine in plus cind vor ei, inaintea alegerilor si asta pentru a acumula ei, smecherii de partid averi colosale din baniii si domeniile publice luate cu hapca si facute mosii de unii politicieni......deocamdata tara e defecta si de-aia pleaca intelectualii. speram ca lucrurile se vor indrepta.
  5
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.