Doi din trei români mor din cauza bolilor de inimă

Doi din trei români mor din cauza bolilor de inimă

Dr. Dragoş Vinereanu www.revistagalenus.ro
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
1 comentariu

Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dr. Dragoş Vinereanu, conform Agerpres.

"Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19 la sută prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România. Speranţa de viaţă în România este mai redusă decât în UE cu opt ani la bărbaţi şi cu cinci ani la femei. (...) Una dintre principalele date pe care noi le-am obţinut şi care a fost absolut surprinzătoare a fost evoluţia mortalităţii din 2001 - 2016 în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Deşi populaţia României a scăzut cu circa 12 la sută în această perioadă, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar şapte la sută, adică, dacă este să ajustăm, prin scăderea populaţiei, decesele prin boli cardiovasculare au crescut. Acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei", a afirmat medicul.

Hipertensiunea arterială, principalul vinovat

Specialistul a precizat că hipertensiunea afectează în acest moment 7,4 milioane de pacienţi, în România, ceea ce înseamnă 45 la sută din populaţia adultă. "Vestea bună este că, dacă reuşim să controlăm valorile tensiunii arteriale, am avea o eficacitate maximă, şi anume reducerea cu doar doi milimetri coloană de mercur a tensiunii arteriale sistolice reduce cu şapte la sută riscul de a muri prin infarct şi cu zece la sută riscul de a muri prin accident vascular cerebral", a explicat medicul, adăugând că mortalitatea din cauza hipertensiunii şi complicaţiilor ei a crescut cu 71 la sută în ultimii 15 ani. Potrivit medicului, speranţa de viaţă este corelată în majoritatea ţărilor europene cu PIB-ul alocat pentru sistemele naţionale de sănătate.
La rândul său, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Bogdan Popescu, a arătat că în ţara noastră se înregistrează anual peste 60.000 de cazuri de accidente vasculare cerebrale, ceea ce reprezintă o incidenţă peste media europeană.

Citit 2130 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2019 17:59

1 comentariu

  • postat de galatean Marți, 04 Iunie 2019 08:48 5.13.131.*** Link la comentariu
    0
    0

    Sa inteleg ca 1/3 romani mor de ...cancer, accidente: cerebrale, auto, tren si domestice, de moarte buna, din prostie..electrocutatii, inecati etc ??

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.