Cum poate fi schimbată grupa sangvină

Cum poate fi schimbată grupa sangvină
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au descoperit o metodă prin care se poate schimba grupa sângelui donat într-o grupă de sânge pe care oricine o poate primi. Descoperirea ar putea duce la salvarea a milioane de vieţi, potrivit specialiştilor.

Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că grupele de sânge se diferenţiază datorită zaharurilor de la suprafaţa celulelor roşii. Drept urmare, grupa A are un anumit tip de zahăr, grupa B un alt tip, grupa AB are ambele tipuri, în timp ce grupa zero nu are niciunul, informează "Science Magazine".

În momentul în care o persoană primeşte o transfuzie de sânge de la o grupă diferită, care nu este grupa 0, atunci sistemul imunitar al acestei persoane va ataca şi va ucide celulele sanguine donate. Donatorii care au grupa 0 sunt donatori universali deoarece această grupă nu are zaharurile specifice celorlalte grupe. Tocmai de aceea, sângele din grupa 0 este cel mai căutat. În trecut, cercetătorii au descoperit că anumite enzime pot elimina zaharurile din celulele sanguine ale grupelor A, B şi AB şi le pot transforma în celule sanguine de grup 0. Cu toate acestea, cercetătorul Stephen Withers a atras atenţia că oamenii de ştiinţă nu au găsit până în prezent o enzimă care să fie în acelaşi timp sigură, eficientă şi economică în eliminarea zaharurilor.

În căutarea enzimei potrivite, cercetătorii au început să exploreze intestinul uman. Ei au descoperit că ţesutul care căptuşeşte intestinele conţine aceleaşi zaharuri precum celulele sanguine. Enzimele bacteriene din fecalele umane au calitatea de a elimina zaharurile din celulele sanguine. Recent, cercetătorii au descoperit o enzimă care poate elimina zaharurile specifice grupelor de sânge A, B şi AB şi le pot transforma în grupa 0. Acestea au o eficientă de 30 de ori mai mare decât orice altă enzimă descoperită până în prezent. Pasul următor va consta în testarea enzimei în condiţii clinice, cu scopul de a stabili dacă procesul de conversie va avea o consecinţă negativă. În cazul în care procesul se va dovedi sigur, descoperirea ar putea reprezenta o adevărată revoluţie în domeniul transfuziei sangvine.

Citit 2247 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2019 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.