Românii au încredere în vaccinuri, dar nu le fac

Românii au încredere în vaccinuri, dar nu le fac
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Majoritatea românilor sunt de părere că vaccinurile sunt sigure, în timp ce la nivel est-european, doar jumătate dintre oameni spun că au încredere în imunizare. Cel puţin, asta arată un studiu realizat de către Gallup, conform publicaţiei "The Guardian".

Medicii arată că din cauza dezinformării tot mai întâlnite despre posibilele efecte adverse ale vaccinării, scade drastic încrederea populaţiei în imunizare, iar acest lucru reprezintă un risc pentru sănătatea publică. Dacă în mai multe ţări din Uniunea Europeană sunt obligatorii zece vaccinuri, în România, acestea sunt cu titlu de recomandare. Cel puţin deocamdată. În urmă cu două zile, ministrul Sănătăţii spunea că susţine vaccinarea şi a propus chiar ca în textul noii legii să apară cuvântul „obligativitate”, conform "adevarul.ro". 

„Sunt pro vaccinare, pro obligativitate ca şi (exprimarea Sorinei Pintea - n.r.) cuvânt, dacă nu o să avem în legea vaccinării cuvântul obligativitate a informării, a vaccinării, rămâne să dezbatem, nu vom rezolva problema”, atrăgea atenţia Sorina Pintea. Ministrul susţine că se lucrează la un draft final privind prevenţia din legea Sănătăţii.

Concret, 75 la sută din populaţia României este pro imunizare, un procent semnificativ, comparativ cu situaţia din ţările dezvoltate, unde există un nivel scăzut de încredere în vaccinuri. Ironic, deoarece ţara noastră se numără printre statele cu o rată a vaccinării în continuă scădere, conform unui studiu realizat de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Şcoala londoneză de igienă şi medicină tropicală.

Spre exemplu, în ceeea ce priveşte vaccinarea împotriva rujeolei, România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei (86 la sută), iar Italia este pe ultimul loc, cu 85 la sută, în timp ce media europeană este de 93,5 la sută. Mai mult, în ţara noastră, rata de vaccinare a coborât, în mai 2019, până la 67 la sută pentru unele vaccinuri cuprinse în Programul Naţional de Imunizare.

Proiect de lege pro-vaccinare, blocat în Parlament

România are un proiect de lege care prevede obligativitatea vaccinării, propunere blocată de aproape doi ani în Parlament. Proiectul a fost aprobat de către Ministerul Sănătăţii, a primit aprobarea Guvernului şi a trecut de Senat. Însă, de un an stă blocat în comisiile Camerei Deputaţilor. Proiectul prevede ca părinţii care refuză vaccinarea să fie amendaţi şi copiilor nevaccinaţi să le fie interzis accesul în comunitate. 

Concret, în România, opt vaccinuri sunt recomandate să fie făcute de la naştere până la vârstă de 14 ani, conform Planului Naţional de Vaccinare. Spre deosebire de România, în prezent, există 11 ţări din Europa în care vaccinarea este obligatorie pentru cel puţin una dintre următoarele boli: tetanos, difterie, hepatita B, pliomielită, tuse convulsivă, haemophilus influenzae de tip B (bacterie care poate cauza pneumonie, otită şi meningită la copii şi nou-născuţi), oreion, rujeolă, varicelă şi rubeolă.

Vaccinurile pentru aceste boli sunt obligatorii în Italia şi Letonia. În Franţa, Croaţia, Slovacia şi Polonia sunt obligatorii nouă din cele zece, cu excepţia celui împotriva varicelei. În Ungaria, opt sunt obligatorii, iar în Grecia, patru. Pe de altă parte, în România, niciun vaccin nu este obligatoriu pentru nicio boală din cele enumerate mai sus. La extrema cealaltă, în Germania, părinţii care nu-şi vaccinează copiii împotriva rujeolei vor fi amendaţi. În luna mai 2019, ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a propus o lege care presupune ca părinţii care nu îşi vaccinează copiii să fie sancţionaţi legal, cu amendă de până la 2.500 euro, iar micuţii să fie excluşi din instituţiile de învăţământ. În Europa, în primele două luni ale anului 2019, au fost confirmate 34.000 de cazuri de rujeolă, dintre care 62 de decese.

Citit 1104 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2019 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.