Sfaturi pentru a face faţă caniculei care loveşte Galaţiul

Sfaturi pentru a face faţă caniculei care loveşte Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Temperaturile foarte mari pe care meteorologii le-au anunţat pentru judeţul Galaţi în această perioadă pot duce la agravări ale problemelor de sănătate, mai ales în cazul persoanelor la risc, cum ar fi bolnavii cronici, vârstnicii, copiii şi angajaţii care lucrează în aer liber sau în medii închise, neventilate corespunzător. În acest context, medicul Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi, face o serie de recomandări pentru evitarea neplăcerilor cauzate de zilele caniculare.

Pacienţii cu boli cronice din spectrul cardiovascular şi pulmonar, vârstnicii şi copiii sunt categoriile de persoane cele mai vulnerabile în cazul caniculei. "În zilele cu temperaturi foarte mari, recomandarea este să nu se iasă în soare în intervalul de timp 9,00 - 18,00. Dacă totuşi trebuie să ieşim, este important să fim bine hidrataţi şi să avem la noi o sticlă de apă. Hainele purtate trebuie să fie subţiri, fabricate din ţesături naturale şi deschise la culoare. Capul trebuie protejat cu pălărie sau şapcă. Ochelarii de soare, de preferat cei cu lentile polarizate, sunt de asemenea importanţi. Pe caniculă trebuie băuţi cel puţin trei litri de apă pe zi, însă cantitatea poate creşte chiar şi la şase sau şapte litri, pentru a înlocui apa eliminată de organism", precizează, pentru "Viaţa liberă", doctorul Mihai Polinschi.

Băuturile energizante, evitate cu orice preţ

În ceea ce priveşte alimentaţia, medicul citat recomandă evitarea mâncărurilor grase, copioase, deoarece acestea grăbesc deshidratarea. Băuturile alcoolice, în special cele distilate, şi băuturile energizante trebuie de asemenea evitate. "Nu este indicat nici efortul fizic pe timp de caniculă, deoarece astfel punem un stres suplimentar pe sistemul cardiovascular. În cazul bolnavilor cronici, medicaţia prescrisă de medic trebuie luată la timp, iar tensiunea arterială va fi verificată mai des. Atenţie şi la ce mâncăm, pentru a evita toxiinfecţiile alimentare. Aceste toxiinfecţii duc la o deshidratare şi mai mare a organismului", a adăugat dr. Mihai Polinchi.

Nu în ultimul rând, dacă intrăm într-un spaţiu cu aer condiţionat, temperatura între cele două medii nu trebuie să difere cu mai mult de 5 grade Celsius. În caz contrar, există riscul ca organismul să intre în şoc termic, prin contracţia bruscă a vaselor de sânge.

Citit 1337 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.