Rezidenţiatul, făcut şi în cabinetele medicilor de familie

Rezidenţiatul, făcut şi în cabinetele medicilor de familie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mai mulţi parlamentari de la PSD, UDMR si PNL au depus la Senat un proiect de lege care prevede posibilitatea desfăşurării rezidenţiatului şi în cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea proprie.

Propunerea legislativă iniţiată de 32 de parlamentari modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, informează mediafax.ro Astfel, unul dintre articolele actului normativ se va modifica prin proiectul de lege în felul următor.

„Articolul 9: (1) Pregătirea în rezidenţiat se desfăşoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale.

(2) Instituţiile de învăţământ superior cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate propune Ministerului Sănătăţii coordonatorii de program de rezidenţiat, directorii de program, precum şi responsabilii de formare, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale.

(3) Nominalizarea coordonatorilor prevăzuţi la alin. (2) se face prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării. (4) Pentru îndeplinirea unor sarcini, activităţi şi responsabilităţi suplimentare funcţiei de bază, directorii de program, precum şi responsabiii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum şi din unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau din unităţile sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale pot beneficia, în conformitate cu prevederile legale, de plata unei indemnizaţii.

(5) Responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum şi din unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau în unităţile sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale vor beneficia de plata indemnizaţiei prin transfer de la Direcţiile de Sănătate Publică”, conform iniţiativei legislative.

Deficit de medici de familie

De asemenea, un alt articol al proiectului prevede că „după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult zece zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă”.

Proiectul mai propune introducerea unui alineat prin care „medicii specialişti de pediatrie şi medicii specialişti de interne pot obţine certificatul de medic specialist în specialitatea medicină de familie după efectuarea unui stagiu de pregătire de 6 luni în cabinete de medicină de familie, nominalizate de Ministerul Sănătăţii”. Aleşii susţin că proiectul este necesar în condiţiile în care este o lipsă de medici de familie în mai multe comune din ţară.

Citit 1206 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.