Cancerul pulmonar, diagnosticat prea târziu

Cancerul pulmonar, diagnosticat prea târziu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

75 la sută din totalul cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate în stadiu inoperabil, a afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia.

"Peste 11.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer pulmonar. Zilnic, 28 de oameni mor din cauza bolii (în 2018 au fost înregistrate 10.277 decese). Această afecţiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul patru în rândul femeilor, după cancerul de sân, de col uterin şi cancerul colorectal (...) Suntem în situaţia de a acţiona statul în judecată pentru a avea acces la tratamentele care au fost evaluate de Agenţia Naţională a Medicamentului", a afirmat Cezar Irimia, citat de Agerpres.

Tratamentele la care face referire preşedintele FABC permit rate mai mari de supravieţuire în cazul multor forme de cancer pulmonar, precum şi reacţii adverse mai puţin severe pentru pacienţi faţă de terapiile decontate de statul român în momentul de faţă. 

Pe ultimul loc în Europa în privinţa speranţei de viaţă

Cezar Irimia a spus că speranţa de viaţă pentru pacienţii cu cancer pulmonar ar putea fi chiar dublată prin programe naţionale de informare, depistare precoce, prin accesul la investigaţii imediate şi prin accesul la tratament, după ce aceste investigaţii au fost bine conturate de biomarkerii necesari în această formă de cancer.

"Prin toate aceste măsuri, de la informare până la tratament adecvat ţintit, putem până în 2025 să dublăm speranţa de viaţă şi în România, pentru că în acest moment suntem pe ultimul loc în UE privind speranţa de viaţă la cinci ani. Doar 11 la sută din totalul pacienţilor români depistaţi au speranţă de supravieţuire la cinci ani", a concluzionat Cezar Irimia.

O boală foarte agresivă

Cancerul pulmonar sau cancerul bronhopulmonar este definit de înmulţirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronşic. Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât şi în afara lor, spre ţesutul pulmonar. Conform studiilor medicale de specialitate, există mai multe tipuri de cancer pulmonar, dar, în general, se disting două categorii – cancerul pulmonar cu celule mici (CPMC), diagnosticat în 15 la sută din cazuri, şi cancerul pulmonar fără celule mici – non-microcelular (CNPMC), identificat în aproximativ 85 la sută din cazuri. Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme ale acestei boli, cu o evoluţie foarte rapidă.

Citit 1457 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2019 21:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.