Galaţiul se confruntă cu tot mai multe cazuri de cancer

Galaţiul se confruntă cu tot mai multe cazuri de cancer
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Datele oficiale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că judeţul Galaţi se află printre primele în ţară în ceea ce priveşte incidenţa şi prevalenţa cazurilor de cancer. Statisticile scot la iveală o legătură destul de clară între nivelul scăzut de trai al unei comunităţi şi numărul mare al bolnavilor cu tumori maligne înregistrat în respectiva comunitate.

Din datele publicate recent de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică reiese că, în primele trei luni ale acestui an, în judeţul Galaţi au fost diagnosticate 344 de noi cazuri de cancer, faţă de 311, în perioada corespunzătoare a anului trecut. Incidenţa la suta de mii de locuitori a crescut astfel de la 246,7 cazuri, în primul trimestru din 2018, la 272,9 cazuri, în trimestrul I al acestui an. Practic, potrivit autorităţilor, incidenţa tumorilor maligne nou diagnosticate pe plan local a fost de 3,3 cazuri la suta de locuitori, în perioada ianuarie-martie 2019, în timp ce media naţională a fost de 2,5. Opt judeţe se află în faţa Galaţiului, cu o incidenţă mai mare a cazurilor noi de cancer. Printre acestea se numără judeţele Olt, Dolj, Teleorman şi Sibiu.

Când vine vorba de numărul bolnavilor rămaşi în evidenţele medicilor de familie, în primul trimestru din 2019, în judeţul Galaţi se aflau 16.691 de pacienţi cu cancer, în scădere cu 421 faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Raportând la suta de mii de locuitori, vedem că Galaţiului îi revine o prevalenţă a cazurilor de tumori maligne de 3.261,7 de bolnavi, fiind depăşit doar de Teleorman, Constanţa, Sibiu şi Arad.

Multe îmbolnăviri ar putea fi evitate

Medicii atrag atenţia că mai bine de jumătate din îmbolnăvirile de cancer ar putea fi prevenite prin evitarea principalilor factori de risc: fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi saturate, semipreparatele din comerţ, alcoolul în exces, obezitatea şi sedentarismul. Şi alimentele conservate în fum (afumate) sunt considerate periculoase, deoarece fumul conţine unii dintre cei mai puternici cancerigeni. Tot aici, medicii arată cu degetul spre carnea gătită la grătarul cu jar.

În acelaşi timp, din cauza infrastructurii medicale învechite sau deficitare, precum şi ca urmare a lipsei noţiunilor elementare de educaţia medicală, mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii, atunci când tratamentul este mai greu de suportat şi mai puţin eficient.

Citit 9658 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.