ALERTĂ. Primul caz de West Nile din România, confirmat la Galaţi
Foto: Teodora Miron

ALERTĂ. Primul caz de West Nile din România, confirmat la Galaţi
Ţânţarii au început să facă victime. Ion Tudorie, bărbatul diagnosticat cu virusul West Nile
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Autorităţile sunt în alertă, după ce a fost confirmat un caz de îmbolnăvire cu virusul West Nile. Este primul caz din acest sezon în România şi a fost confirmat la un bărbat în vârstă de 82 de ani, din Galaţi.

Gălăţeanul, Ion Tudorie, locuieşte în zona centrală a oraşului şi le-a spus medicilor că a fost pişcat de insecte, cel mai probabil, acasă. "Într-o seară, ploua afară, am lăsat geamul deschis, am scos plasa de la dormitor şi a intrat un ţânţar. M-a pişcat şi după două zile a început să mă doară foarte tare capul, am avut ameţeli, am sunat la salvare şi am ajuns la spital. Acum mă simt mult mai bine", ne-a povestit Ion Tudorie.

Imediat ce au primit pacientul şi au văzut simptomele, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase au tras concluzia că este vorba despre virusul West Nile. "Pacientul s-a prezentat cu un sindrom febril. Ţinând cont că pacientul avea semne meningiale, probele de sânge au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru diagnostic cu virusul West Nile. Starea pacientului a fost destul de gravă, cu tulburări de echilibru şi de conştienţă. În prezent, pacientul este ameliorat, pentru că nu a avut nici foarte multe comorbidităţi. Institutul Cantacuzino ne-a trimis confirmarea că este vorba despre infecţie cu West Nile. Infecţia poate avea efecte foarte grave, anul trecut s-a ajuns şi la decese. Acesta este primul caz de anul acesta, raportat pentru perioada 3 iunie - 18 iulie", ne-a explicat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi.

Confirmarea a ajuns şi la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, unde s-au dispus deja şi primele măsuri. "DSP Galaţi a transmis metodologia de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile către toţi furnizorii de servicii medicale, iar către primării s-a trimis intensificarea activităţilor de dezinfecţie şi s-a atenţionat Centrul Regional de Transfuzii să aplice normele în vigoare privind restricţionarea donatorilor din areal", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cazul lui Ion Tudorie a fost unul fericit, bărbatul ajungând la spital în timp util. Din păcate, virusul West Nile poate fi mortal, anul trecut 36 de persoane pierzându-şi viaţa.

Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii vă recomandă să purtaţi bluze cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să evitaţi plimbările în zone cu verdeaţă şi să folosiţi creme şi soluţii împotriva tânţarilor.

Citit 5794 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 11:53

2 comentarii

 • postat de BONCAN Octavian
  Duminică, 21 Iulie 2019 17:30
  5.13.144.***
  Citat ,,Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile."
  Draga Primarie, in numele tuturor pescarilor sportivi care au platit sa se duca macar de cateva ori pe an la Prut, Siret sau Dunare la pescuit, va rugam insistent sa stropiti in aceste zone cu insecticid contra tantarilor, deoarece mai ales in zona PRUT-Vama Giurgiulesti, efectiv nu poti intra prin padurea (boschetii de ciulin), formata tot din neglijenta altora.
  Pe timpul comunismului, in aceasta zona era doar iarba si salcii iar canalul ce vine din Prut , era decolmatat in fiecare an de catre IEELIF (ANIF in prezent) fiind o zona de recreere excelenta.
  Acum, sunt cel putin 50-70 tantari ce ataca chiar si cu substante repelent pe piele, este ca intr-un film de groaza.
  Va intreb cat costa o dezinsectie in aceasta zona mirifica ca aspect dar in care, din pacate in acest an este plina de pui si femele de tantar(doar ele sunt cele care ataca si inteapa).
  Poate trimiteti vechiul avion si prin aceasta zona , deoarece degeaba faceti dezinsectie in orasul GALATI, focarele de unde vin raman aceleasi , nefiind stropite cu insecticid.
  Si ar fi pacat sa avem bolnavi si decese de la o biata creatura care nu produce nimic si nici in lantul trofic nu este importanta ca specie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de anonimul venetian
  Sâmbătă, 20 Iulie 2019 00:52
  46.166.142.***
  Primaria are contractate servicii de dezinsectie cu o firma privata. Omul asta, daca scapa cu viata dupa o forma urata de West Nile poate spune ca s-a nascut a doua oara si ar trebui sa fie asistat de un avocat, fie pro bono, fie cu procent din despagubiri si sa dea in judecata firma respectiva. El s-a imbolnavit pentru ca Galatiul este sub asediul tantarilor. Si primarul, care angajeaza pe rupte de luni de zile dar mai ales acum la spartul targului inainte de alegeri, desi nici el (adica Primaria) nu mai are bani, nu doar ceilalti primari din tara, este raspunzator de modul cum si-a facut treaba acea firma de dezinsectie care a castigat licitatia probabil asa cum se fac si angajarile. Deci ca sa nu avem si morti de la West Nile in Galati, solutia ar fi instanta ca daca se castiga primul proces pe urma sa vezi cum schimba apa din rezervoarele sculelor cu care nu se omoara tantari, ci se fac bani buni!
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.