Alimentele iuţi pot creşte riscul de demenţă

Alimentele iuţi pot creşte riscul de demenţă

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a identificat o asociere între consumul de chili şi creşterea riscului de demenţă, a relata, săptămâna trecute, agenţia de presă Xinhua. În cadrul unui studiu condus de Zumin Shi, profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii din Qatar, au fost monitorizaţi 4.582 de adulţi din China, de 55 de ani şi peste această vârstă, în perioada 1991 şi 2006. În urma cercetării a fost identificat un declin cognitiv mai rapid în cazul persoanelor care mâncau mai mult de 50 de grame de chili pe zi.

"În cadrul studiilor anterioare s-a descoperit că chili este benefic pentru greutatea corporală şi pentru scăderea presiunii arteriale. Însă, în această cercetare, am identificat efecte adverse asupra cogniţiei în rândul adulţilor vârstnici", a explicat Shi, citat într-un comunicat de presă. "Chili este unul dintre cele mai utilizate condimente din lume, în Asia mai mult decât în ţările europene. În unele regiuni din China, precum Sichuan şi Hunan, în medie, aproape unul din trei adulţi mănâncă în fiecare zi alimente picante", a declarat unul dintre autorii studiului, Ming Li, de la Universitatea din Australia de Sud.

Persoanele cu greutate normală, mai expuse

Capsaicina este ingredientul activ din chili şi ar avea un rol în stimularea metabolismului, arderea grăsimii şi inhibarea tulburărilor vasculare. Acesta este, potrivit specialiştilor din spatele cercetării, primul studiu longitudinal care analizează asocierea dintre aportul de chili şi funcţiile cognitive. Oamenii de ştiinţă au precizat că persoanele cu o greutate corporală normală ar putea fi mai sensibile la aportul de chili în comparaţie cu indivizii supraponderali. Astfel, memoria şi greutatea lor suferă un impact mai mare.

La nivel mondial, circa 50 de milioane de persoane suferă de demenţă, iar boala Alzheimer, forma cel mai des întâlnită a acestei tulburări, contribuie la 60-70 la sută dintre cazuri, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În prezent nu există un tratament care să vindece demenţa şi evoluţia progresivă a acesteia.

Citit 1035 ori Ultima modificare Joi, 01 August 2019 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.