”Boala cu o mie de feţe” afectează peste o sută de gălăţeni

”Boala cu o mie de feţe” afectează peste o sută de gălăţeni
Slăbiciunea musculară este unul dintre simptomele acestei boli
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Scleroza multiplă, cunoscută popular şi sub denumirea de "boala cu o mie de feţe", este o afecţiune inflamatorie a sistemului nervos central. Boala este diagnosticată mai ales la tineri, fiind astfel principala cauză de invaliditate a adultului tânăr. Datele oficiale arată că peste 100 de gălăţeni trăiesc cu această condiţie medicală invalidantă.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, nu deţine date referitoare la numărul bolnavilor de scleroză multiplă din judeţul Galaţi. Cu toate acestea, bazându-se pe datele colectate de la fiecare cabinet medical de familie, Institutul Naţional de Statistică (INS) a întocmit o situaţie a pacienţilor care trăiesc cu această boală incurabilă. Astfel, potrivit INS, în judeţul Galaţi se aflau în evidenţele medicilor de familie, în primul trimestru al anului în curs, 127 de pacienţi cu scleroză multiplă. Raportat la suta de mii de locuitori, rezultă o prevalenţă a sclerozei multiple de 24,8 cazuri.

Comparativ cu alte judeţe, prevalenţa acestei boli neurologice este mai mică la Galaţi. Cele mai afectate judeţe din acest punct de vedere sunt: Covasna (72,4 cazuri la 100.000 de locuitori), Suceava (71 de cazuri la 100.000 de locuitori), Argeş (59,7 cazuri la 100.000 de locuitori) şi Alba (56,7 cazuri la 100.000 de locuitori). La polul opus, statisticile arată că boala este mult mai rar întâlnită în Ilfov, Călăraşi, Satu-Mare şi Tulcea. În total, 6.656 de români suferă de "boala cu o mie de feţe", conform INS, însă numărul real al bolnavilor ar putea fi mult mai mare.

Simptomele se agravează odată cu trecerea timpului

Scleroza multiplă este cel mai adesea diagnosticată în intervalul de vârstă 20-50 de ani. În cazul acestor bolnavi, sistemul imunitar atacă mielina (teaca care înveleşte şi protejează fibrele nervoase - n.r.), ducând în timp la probleme de "comunicare" între creier şi celelalte zone ale corpului. Boala este un progresivă, ceea ce înseamnă că se agravează odată cu trecerea timpului.

Afecţiunea are mai multe tipuri, cel mai des întâlnită fiind scleroza multiplă recurent remisivă. Această formă de boală se manifestă prin atacuri care apar la intervale de săptămâni, luni sau chiar ani, între aceste episoade existând perioade de remisie, adică o ameliorare a stării de sănătate a pacientului. Totuşi, de la un atac la altul, bolnavul rămâne cu sechele cărora le face tot mai greu faţă.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc încă cu exactitate ce provoacă boala, însă ea afectează mai ales tineri adulţi, femei. Simptomele includ: amorţirea şi slăbiciunea membrelor, de regulă pe o singură parte a corpului; pierderea parţială sau totală a vederii, asociată cu durere la mişcarea ochilor; vederea dublă; senzaţia de şoc electric, în special în momentul executării unor mişcări ale gâtului; tremor; probleme de coordonare; vorbire neclară; oboseală rapidă şi accentuată.

Citit 5296 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2019 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.