Tratamentele lipsă la stat, decontate la privat

Tratamentele lipsă la stat, decontate la privat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Procedurile medicale indisponibile în spitalele de stat din România vor fi decontate de Ministerul Sănătăţii şi în clinicile private din ţară, dacă acestea le pot oferi, nu doar în străinătate, aşa cum se întâmpla până acum. Modificarea a fost aprobată joia trecut, de Guvern, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, conform hotnews.ro. Oficialul spune că este vorba despre "o măsură aşteptată de pacienţii din România".

"Pentru procedurile care nu se fac în spitalele publice din România, Ministerul Sănătăţii aprobă dosare pentru plecarea în străinătate a pacienţilor care au nevoie de aceste proceduri. Am considerat foarte util pentru pacienţi precizarea unei excepţii: dacă aceste proceduri se realizează în România, în sistemul privat, atunci aceste proceduri pot fi decontate pacienţilor care le solicită", a anunţat ministrul Sănătăţii, la finalul şedinţei de Guvern.

Practic, pacienţii cu afecţiuni grave, pentru care nu pot fi asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate de furnizorii privaţi de servicii medicale din România. Prin această reglementare se creează cadrul legal în vederea modificării Ordinului 50/2004, astfel încât tratamentele acordate în unităţi spitaliceşti din străinătate, precum şi cele acordate de furnizorii privaţi de servicii medicale din România, să fie suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, anunţă instituţia condusă de Sorina Pintea.

Criterii identice pentru ambele categorii de furnizori

"Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienţii care nu pot fi trataţi în sistemul public de sănătate vor fi aceleaşi pentru furnizorii din străinătate şi din ţară. Pacienţilor cu afecţiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordăm şansa de a se putea trata şi în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil. În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul şi cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi şi de asigurarea unui confort al comunicării în aceeaşi limbă în relaţia pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi şi de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienţi", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Măsura este prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. OUG prevede că "prin excepţie de la prevederile art. 1 (din Legea Sănătăţii - n.r.), pot fi finanţate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii şi serviciile medicale acordate de furnizorii privaţi de servicii medicale din România pentru pacienţii cu afecţiuni deosebit de grave pentru care se impune trimiterea la tratament în străinătate".

O alternativă "cu beneficii pentru pacienţi"

Ministrul Sănătăţii anunţase, în martie anul acesta, că are în vedere această măsură. Oficialul spunea atunci că ia în calcul extinderea prevederilor Ordinului 50/2004 şi pentru furnizorii privaţi de servicii medicale din ţară. În prezent, Ordinul 50/2014 prevede accesul pacienţilor la tratamente decontate doar în străinătate, atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din ţară.

"Sistemul privat nu concurează cu cel de stat, ci mai degrabă se completează unul pe celălalt, iar rolul meu este acela de a veghea ca pacientul să beneficieze de servicii medicale de calitate, în concordanţă cu prevederile legale, indiferent de statutul furnizorului care le prestează", declara, în luna martie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Pintea mai spunea atunci că "este o alternativă cu beneficii pentru pacienţi, dar şi pentru sistemul de sănătate din România. De asemenea, alegerea unui furnizor de servicii medicale atunci când sistemul public nu poate oferi serviciile necesare, se va face în funcţie de costuri, ca şi până acum. Practic, furnizorul privat din ţară va putea oferi servicii medicale decontate de stat în baza Ordinului 50, în condiţiile în care preţul acestor servicii va fi mai mic decât cel din ofertele din străinătate".

Citit 1232 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2019 12:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.