Canicula poate afecta calitatea medicamentelor

Canicula poate afecta calitatea medicamentelor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Temperaturile foarte ridicate din timpul verii pot afecta medicamentele, avertizează Agenţia Naţională de Sănătate şi a Medicamentului (ANSM) din Franţa, care transmite o serie de recomandări pentru pacienţi.

Agenţia subliniază că, pentru orice decizie privind tratamentul, pacienţii trebuie să discute cu medicii lor. "Expunerea la temperaturi ridicate, pentru perioade mai scurte sau mai lungi, poate avea efecte asupra conservării medicamentelor, în special a celor care necesită condiţii speciale de păstrare“, explică ANSM, pe site-ul său. Pe prospectele medicamentelor sunt trecute temperaturile la care acestea trebuie ţinute. Există medicamente care trebuie păstrate la temperaturi cuprinse între două şi opt grade Celsius, medicamente care trebuie ţinute la temperaturi sub 25 sau 30 de grade Celsius şi medicamente ce pot fi ţinute la temperatura camerei.

Atenţie la „lanţul de frig“

Primul tip de medicamente este deosebit de sensibil la schimbările de temperatură şi, „cu cât este mai cald, cu atât cel mai mic incident poate întrerupe lanţul de frig“, adică procesul prin care medicamentul este ţinut în mod constant, inclusiv în timpul transportului, la temperaturi scăzute. Imunogenitatea vaccinurilor sau eficienţa serurilor antivenin, care trebuie păstrate la temperaturi scăzute, poate fi diminuată în cazul expunerii prea mult timp la căldură. În timpul transportului, aceste produse trebuie păstrate într-un sac izoterm refrigerat. Atât timp cât sunt ţinute „în frigidere sau camere frigorifice, temperaturile ridicate nu ar trebui să le afecteze stabilitatea“, scrie ANSM.

Nu folosiţi medicamentele al căror aspect este modificat

Medicamentele care trebuie ţinute între 25 şi 30 de grade Celsius pot fi expuse timp de „mai multe săptămâni la o temperatură constantă de 40 de grade Celsius“, fără a avea de suferit, dă asigurări ANSM. În ceea ce priveşte medicamentele biologice, precum insulina, acestea „pot fi ţinute, după deschidere, la temperaturi care să nu depăşească 25 sau 30 de grade Celsius“.

Produsele care s-au topit din cauza căldurii - precum ovulele sau supozitoarele - nu trebuie utilizate. Este valabil „pentru orice produs al cărui aspect exterior a fost modificat vizibil. De fapt, această modificare a aspectului exterior ar putea sugera o modificare a proprietăţilor sale“, explică autorităţile franceze.

Medicamente de evitat în perioadele de caniculă

Unele medicamente ar trebui evitate, pentru că pot accentua riscurile legate de caniculă, deci necesită o vigilenţă crescută. De exemplu, diureticele pot agrava deshidratarea, „medicamentele pentru hipertensiune sau angină pectorală pot agrava hipertensiunea“, „medicamentele pentru epilepsie pot deveni toxice în caz de deshidratare“, iar „unele medicamente pentru boala Parkinson, incontinenţă urinară sau alergie pot influenţa transpiraţia“, avertizează ANSM. Însă nicio modificare de tratament nu trebuie făcută fără a discuta cu medicul.

Citit 1152 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.