Noi analize pentru depistarea diabetului

Noi analize pentru depistarea diabetului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Diabetul zaharat de tip 2 va putea fi prevenit şi diagnosticat cu mai mare eficienţă, după ce medicii de familie care fac parte din Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) au solicitat Ministerului Sănătăţii (MS) modificarea unor prevederi din Contractul Cadru. Modificările în cauză reglementează modul de acordare a asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale pentru perioada 2019-2020.

Solicitările medicilor de familie au fost acceptate de MS, iar autorităţile au promis că vor ţine seama de aceste modificări în noile Norme la Contractul Cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Concret, în pachetul de bază vor fi introduse unele investigaţii paraclinice pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice în pachetul de analize paraclinice de bază, dar şi introducerea hemoglobinei glicate în lista investigaţiilor pe care medicul de familie le poate prescrie persoanelor asimptomatice cu risc crescut de a dezvolta diabet. În această categorie sunt incluse persoanele cu valori mărite ale glicemiei, cele cu suprapondere sau cu obezitate, cu hipertensiune arterială, cu modificări ale profilului lipidic, cu vârsta de peste 45 de ani, şi care au rude de gradul întâi diagnosticate deja cu diabet zaharat.

„La ora actuală, abordarea corectă a diabetului, indiferent dacă ne referim la prevenţie sau la managementul bolii, nu se limitează doar la urmărirea profilului glicemic, ci presupune identificarea tuturor factorilor de risc şi intervenţii prompte şi specifice pentru contracararea acestora. Cheia prevenirii acestor complicaţii o reprezintă prevenţia şi diagnosticul precoce al diabetului, respectiv monitorizarea corectă a pacienţilor cu diabet“, se precizează în memoriul înaintat de SNMF către MS.

O altă solicitare a medicilor este şi aceea de a avea posibilitatea de a recomanda tratamentul cu Metformin în cazul pacienţilor cu pre-diabet, care nu reuşesc să îşi ţină glicemia sub control doar prin schimbarea stilului de viaţă. Este vorba despre pacienţii aflaţi la graniţa dintre normalitate şi boală, cu glicemii peste cele normale, însă care nu sunt încă diagnosticaţi cu diabet.

Tot mai mulţi pacienţi tineri cu diabet

„Este mare nevoie de aceste modificări, deoarece incidenţa diabetului de tip 2 este în continuă creştere, de la an la an. Vorbim astăzi de o adevărată epidemie de diabet. În ultimele decenii a crescut speranţa de viaţă, ceea ce înseamnă că a crescut şi numărul bolnavilor cronici. Apare, astfel, din ce în ce mai des, diabetul iatrogen, adică acel tip de diabet zaharat determinat în urma tratamentului timp îndelungat cu unele medicamente. Vorbim apoi de schimbarea stilului de viaţă, care a venit la pachet cu chimizarea alimentelor şi cu răspândirea alimentaţiei de tip fast-food, ceea ce iarăşi poate cauza afecţiuni metabolice, printre care şi diabet. De vină este şi stresul, iar de aici a fost observată tendinţa de creştere a incidenţie acestei boli în rândul tinerilor, cu efecte dramatice, pe termen mediu şi lung”, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, dr. Dana Ungurianu, medic de familie şi preşedintele filialei gălăţene a SNMF.

Citit 2159 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2019 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.