Alimente recomandate în caz de cistită

Alimente recomandate în caz de cistită
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Din pricina anatomiei aparatului urinar, femeile sunt mai presdipuse decât bărbaţii la a suferi de infecţii urinare. O dietă sănătoasă ajută la întărirea imunităţii organismului, mai ales dacă pacienta respectă şi indicaţiile date de medicul curant.

Din pricina faptului că uretra femeii, adică acel canal prin care urina este eliminată în exterior, este mult mai scurtă şi mult mai aproape de anus decât în cazul bărbaţilor, bacteriile ajung mai uşor în vezica urinară a femeii, determinând inflamarea mucoasei. Apare nevoia de urinare frecventă, chiar dacă în interiorul vezicii se află o cantitate mică de urină. În acelaşi timp, urina eliminată provoacă înţepături, usturimi şi inflamaţii în mucoasa uretrală. În cazuri severe de cistită, denumire purtată de această condiţie medicală, pot apărea urme de sânge. Alte simptome asociate sunt greaţa, durerile de cap, durerile de abdomen şi vărsăturile. Tratamentul clasic al cistitei infecţioase este cu antibiotic prescris de medic.

Dieta indicată în cistită

Potrivit dr. Marilyn Glanville, specialistă britanică în sănătate, membră a Societăţii Regale de Medicină, o dietă sănătoasă ajută la întărirea imunităţii organismului şi la distrugerea mai uşoară a bacteriilor. Iar regimul alimentar ar trebui să includă atât proteine complete – provenite din carne, ouă, peşte, lapte, soia, precum şi proteine incomplete – provenite din fasole, nuci şi seminţe.

Alături de proteine, ar trebui mâncaţi şi carbohidraţi complecşi proveniţi din cereale integrale, mazăre, linte, fasole. Aceştia echilibrează nivelul zahărului în sânge, reduc colesterolul şi echilibrează hormonii. Mai mult decât atât, încurajează o digestie mai bună, ajutând organismul să asimileze toate nutrimentele din alimentaţie.

O dietă sănătoasă include şi grăsimile nesaturate care se găsesc în peşte gras, seminţe de in, de dovleac, nuci. Fructele şi legumele, la rândul lor, sunt surse excelente de antioxidanţi. Dieta indicată în cistită exclude alimentele condimentate şi băuturile acidulate sau sucurile de citrice nediluate, alcoolul şi cafeaua. Acestea pot fi înlocuite cu apă, în cantităţi mari. Zahărul este şi el un aliment favorizant al bacteriilor.

Apă de orz şi iaurt natural

Apa de orz este un important agent antiinflamator pentru sistemul urinar. Se pune o jumătate de litru de apă la fiert şi în momentul în care fierbe se pun 40 de grame de orz şi se fierbe timp de 20 de minute. Se adaugă sucul de la o lămâie şi se fierbe încă zece minute. Se ia oala de pe foc şi se lasă la răcit. Se toarnă lichidul într-un pahar şi se bea pe parcursul unei zile. Restul de poate păstra la frigider, timp de 24 de ore. Iaurtul natural conţine bacterii benefice care ajută sistemul digestiv să se recolonizeze cu bacterii utile. Acest lucru este important atunci când luăm antibiotice.

Citit 2635 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2019 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.