Pacienţii cu cancer, discriminaţi din cauza bolii

Pacienţii cu cancer, discriminaţi din cauza bolii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O cincime dintre pacienţii cu cancer care şi-au dorit un loc de muncă au fost refuzaţi de către angajatori din cauza afecţiunii de care suferă. De asemenea, unu din trei pacienţi care îşi descoperă o formă de cancer în perioada în care lucrează amână cât poate de mult să-şi informeze angajatorul în acest sens, conform un studiu recent efectuat în România.

Un sondaj realizat pe un grup reprezentativ de pacienţi care au trecut sau încă trec printr-un tratament împotriva cancerului arată că 30 la sută dintre ei amână informarea angajatorului, temându-se de lipsa de înţelegere. De altfel, aproape 17 la sută dintre cei chestionaţi spun că au decis, de comun acord cu angajatorul, să încheie colaborarea. În acelaşi timp însă, şase din 100 de astfel de angajaţi se simt obligaţi să demisioneze, chiar dacă nu li se cere explicit acest lucru.

„Intenţionată sau nu, discriminarea la locul de muncă în cazul pacienţilor cu afecţiuni oncologice există. Pacientul care primeşte un astfel de diagnostic are nevoie de sprijin, nu doar de la personalul medical care îl tratează şi de la familie, ci şi de la colegi şi angajatori. Într-o perioadă atât de grea pentru el, când riscul de depresie este extrem de mare, acest pacient/angajat are nevoie să ştie că este în continuare valoros pentru companie şi că nu este definit de boala de care suferă. Cred că încă mai este mult de lucrat în ceea ce priveşte acceptarea la locul de muncă. De altfel, studiile arată că în aceste cazuri colegii de la locul de muncă pot forma o reţea vitală de sprijin. Conversaţiile despre această afecţiune, faptul că păstrează legătura cu pacientul cât timp acesta lipseşte, toate pot avea un impact pozitiv în recuperarea fizică şi psihică a angajatului bolnav”, spune preşedintele Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate, Alina Comănescu.

Trimişi pe un post inferior

Situaţia nu este cu mult mai bună nici pentru pacienţii care au încheiat tratamentul pentru cancer şi îşi doresc întoarcerea în câmpul muncii. Deşi 60 la sută dintre ei îşi reiau activitatea la acelaşi angajator, peste 17 la sută sunt trimişi pe un post inferior celui de pe care au plecat în momentul în care au început tratamentul pentru cancer. Sondajul mai arată şi că peste jumătate dintre pacienţii care au reuşit să se angajeze din nou nu consideră că au primit sprijin din partea angajatorului sau a colegilor de muncă. De un astfel de sprijin s-au bucurat doar aproximativ 30 la sută dintre cei aflaţi în această situaţie. Dintre cei care nu şi-au reluat activitatea, deşi se află la o vârstă activă, aproape zece la sută nici nu au încercat să-şi găsească un loc de muncă tocmai de teama unui refuz, iar 25 la sută încă se află în proces de căutare.

„Pacientul oncologic are nevoie de susţinere şi de înţelegere, dar în acelaşi timp nu trebuie să fie tratat diferit din cauza acestui diagnostic. Capacitatea de muncă este diminuată în anumite perioade ale tratamentului, este nevoie de concediu medical, însă etapele sunt bine determinate şi odată finalizat parcursul, cei mai mulţi dintre pacienţi îşi pot relua activitatea. De-a lungul timpului, oamenii ne-au împărtăşit experienţe variate, de la situaţii în care au primit suport necondiţionat şi pe o perioadă nedeterminată, până la nevoia de a renunţa la locul de muncă, refuz de angajare şi chiar adevărate conflicte între angajat şi angajator. Un pacient care beneficiază de sprijin şi are tot suportul familiei, al colegilor şi al prietenilor trece mai repede şi acceptă mai uşor momentul, ceea ce ne ajută şi pe noi în intenţia curativă a tratamentului“, consideră directorul medical al Centrului de Radioterapie MedEuropa,  dr. Cristian Barbu, conform adevarul.ro.

Cancerul, o cauză majoră de mortalitate în Europa

Diagnosticul de cancer i-a determinat şi pe aproximativ un sfert dintre cei care aveau o afacere proprie să o închidă, în condiţiile în care niciunul dintre ei nu a simţit că are sprijin din partea colaboratorilor din momentul diagnosticării.

Ultimele cifre oficiale la nivel european arată că în Europa se înregistrează 23,4 la sută dintre cazurile de cancer din lume, această afecţiune fiind a doua cauză importantă de morbiditate şi deces în această zonă. În România, numărul estimat de cazuri noi în anul 2018 a fost de puţin peste 83.000, numărul estimat de decese pentru aceeaşi perioadă fiind de aproape 60.000.

Studiul a fost realizat pe aproape o sută de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 66 de ani, în perioada octombrie 2018 – iulie 2019, sub coordonarea Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate.

Citit 2002 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2019 23:29

4 comentarii

 • postat de Nelush
  Luni, 26 August 2019 02:57
  85.255.237.***
  Ceea ce se intampla la noi in tara este strigator la cer... Parca nu mai suntem umani... Parca cineva ne.a luat mintile... Majoritatea dintre noi gandim numa la profit si daca esti bolnav esti marginalizat si aruncat la groapa de gunoi a societatii... Dar ti.ai pus vre o data intrebarea....''Daca pateam eu acel caz? "... Te.ai gandit vre o data ca poate esti urmatorul... Nu raspunde violentei cu violenta... Daca ai adunat frustrari si remuscari lasale pentru tine... Incearca sa faci ceva bun in aceasta societate... Ne.am inrait cu totii si lucrul asta nu va duce bine pt viitorul nostru si al tarii noastre... Nu mai avem suflet nu mai avem cultura nu mai avem constiinta...gandim numai la bani si daca esti bolnav stai acasa si mori... Si mai avem pretentia sa avem o tara civilizata si moderna ca afara... Cu cine... Cu oameni negrii sufleteste care isi scot unul altuia ochii indiferent ca.i merge bine sau sta sa moara... Dragi Romani daca veti petrece ceva timp peste hotare...o sa realizati cat de inapoiati sunt unii dintre noi si din acest motiv sunt ceea ce suntem in E. U. In primul rand trebuie sa fim noi uniti ca natie si sa ajjtam pe cei ce au nevoie de noi... Maine poti fi tu urmatorul...schimbarea incepe cu tine si mentalitatea ta...
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ida
  Duminică, 25 August 2019 07:57
  92.84.41.***
  Eu sunt un pacient oncologic care nu am fost discriminat din cauza bolii. E adevarat ca am simtit lipsa de empatie a unor colegi dar am avut parte si de mult sprijin. Oricum eu aveam o varsta care mi-a permis sa ies la pensie dupa concediile medicale la care am avut dreptul. Eu nu as mai fi fost capabila nici fizic, nici psihic sa muncesc. Acesta e cazul meu. In general vorbind, orice pacient oncologic are nevoie de psiholog odata cu aflarea diagnosticului ceea ce la noi nu se intampla decat in rare cazuri. Astept mai multe articole pe tema pacientilor oncologici, despre programe de preventie (lipsa lor), drepturile stiute si nestiute ale pacientilor, ce face statul in sprijinul lor.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Petrus
  Sâmbătă, 24 August 2019 20:00
  82.208.137.***
  Atunci cand te angajezi se face un control medical. De ce? Ca sa vada daca starea de sanatate e corespunzatoare locului de munca. Poate un orb sa se angajeze ca sofer? Nu. Poate un om cu cancer sa se angajeze pe posturi unde e nevoie de energie mentala si concentrare maxima, prezenta continua (nu cu concedii medicale fara numar)? Daca ati avea o firma sa zicem un hotel si ati avea nevoie de un receptioner. Ati angaja un bonlav de cancer stiind ca in cateva luni urmeaza sa stea doar in concedii medicale, o sa fie epuizat mental si fizic atunci cand nu e in concediu si ca un maxim 1-2 ani trebuie sa angajezi pe altcineva? Sau esti firma de constructii. Vrei un fierar betonist. Si nu uitati ca de asistenta sociala/medicala se ocupa ONG-urile, bisericile, guvernele, persoanele fizice, etc. Scopul firmelor e sa faca profit. Desigur patronul poate face din mila o angajare, insa o firma mica pana la 10 angajati ar putea avea probleme mari daca un angajat ar veni la munca in mod intermitent. Deci nu cred ca e ilegal. Cancerul e o boala incompatibila cu unele locuri de munca precum lipsa vederii e incompatibila cu multe locuri de munca.
  5
  1
  Raportează
 • postat de ariciul
  Sâmbătă, 24 August 2019 10:28
  92.114.82.***
  Ati spus bine ,Cancerul, o cauză majoră de mortalitate în Europa.tocmai ne pregatim sa asezam la vesnica odihna un cumnat , operat in Romania,netratat aici timp indelungat din cauza de ;Doctorita in concediu timp de un an si ceva,Si plecat in Italia unde ia fost prelungit chinul cu inca un an.Putea fi salvat,Daca sistremul nostru chiar s-ar ocupa cu asa ceva.Dar Nu.Iar in Italia s-a dus ....cam tarziu,cand sia dat seamaca doctorita lui,...Nu mai vine din concediu cu toate ca ..era la serviciu.Multumim din inima partidului,sistemului si va sfatuim sa nu va inbolnaviti in tara,oricum ajungeti afara,Iar la cancer ...e mai sumbru.....Ajungeti repede......inauntru.
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.