Aparatură medicală de 2,7 milioane de lei, din banii UE

Aparatură medicală de 2,7 milioane de lei, din banii UE
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasă Parascheva” va fi dotat cu echipamente medicale în valoare de aproape 2,7 milioane de lei, un proiect în acest sens, finanţat cu fonduri europene, fiind lansat oficial luni, 26 august, de Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi. Acest proiect este parte a unui plan mai amplu, ce presupune investiţii de peste 25 milioane de lei, în transformarea spitalului gălăţean într-un centru de excelenţă în diagnosticarea, tratarea, dar şi formarea viitorilor medici din domeniul bolilor infecţioase.

La Spitalului Clinic de Boli Infecţioase se află în prezent în plină desfăşurare construcţia noului corp de clădire al unităţii medicale, investiţie de aproape 15 milioane de lei, realizată din bugetul propriu al CJ Galaţi. Este cel mai amplu plan de modernizare din ultimii aproape… 120 de ani, de când a fost înfiinţată unitatea. E vorba de noi laboratoare, noi cabinete medicale, dar şi spaţii destinate desfăşurării activităţii universitare.

Proiectul finanţat prin Programul Operaţional Regional, în valoare de 2,7 milioane de lei, va permite achiziţionarea a nu mai puţin de 42 de echipamente medicale performante. Unele dintre ele sunt o raritate în sistemul medical de la noi din ţară, precum un Sistem de tomografie optică coerentă (OCT), în valoare de 750.000 lei, ce va permite, de exemplu, depistarea încă din fazele incipiente a cancerului de piele, crescând astfel şansele de supravieţuire ale pacienţilor. De asemenea, se vor cumpăra un fibroscan (742.560 lei), un ecodoppler cu două sonde (305.969 lei), un laser CO2 (125.664 lei), un aparat pentru fototerapie UVB cu bandă largă (128.639 lei), dar şi un dispozitiv pentru crioterapie (47.999 lei). Aceste echipamente vor fi, ca dotare, punctele forte ale viitoarelor laboratoare de microbiologie moleculară, pentru evaluarea imunologică a pacienţilor infectaţi cu HIV sau pentru stabilirea diagnosticului molecular al altor afecţiuni.

„Este practic un nou început pentru Spitalul de Boli Infecţioase, ne bucurăm că am reuşit să demarăm aceste investiţii şi avem toată încrederea în echipa de medici de la această unitate, suntem siguri că vom putea oferi gălăţenilor servicii medicale de calitate. Dar acesta este doar începutul, pentru că la acest spital vor urma şi alte investiţii – în jur de 7 milioane de lei - din bugetul propriu al CJ Galaţi, în dotarea cu mobilier medical a spitalului, precum şi cu alte tipuri de aparatură de specialitate, în prezent fiind făcută o evaluare a acestor necesităţi, astfel încât în final să avem la Galaţi un centru medical de excelenţă”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Acest centru de excelenţă se va axa în mod special pe afecţiunile dermatologice, dar dată fiind legăturile cu mediul universitar vor exista inclusiv noi posibilităţi de formare a studenţilor medicinişti. De altfel, noul corp al spitalului va avea inclusiv un amfiteatru şi săli de curs pentru desfăşurarea activităţilor Facultăţii de Medicină. 

Conform proiectelor de investiţii, modernizările la Spitalul de Boli Infecţioase vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2020. Noul corp de spital va fi gata „la roşu” până la sfârşitul acestui an, potrivit autorităţilor fiind demarate şi procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea noilor echipamente medicale.

Citit 4535 ori Ultima modificare Miercuri, 28 August 2019 11:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.