Ministerul Sănătăţii vrea eliminarea amalgamului dentar

Ministerul Sănătăţii vrea eliminarea amalgamului dentar
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect care prevede interzicerea utilizării amalgamului dentar în tratamentul dinţilor de lapte, la copiii sub 18 ani şi la femeile însărcinate sau care alăptează, doar în cazul în care acest lucru este considerat strict necesar de către medicul stomatolog, din motive legate de "nevoile medicale specifice ale pacientului".

Potrivit proiectului, Colegiul Medicilor Stomatologi din România va organiza un registru al cabinetelor dentare de urgenţă şi al cabinetelor care utilizează amalgam în lucrările dentare. Totodată, în cazul urgenţelor stomatologice, îndepărtarea amalgamului dentar va fi posibilă în toate cabinetele de medicină dentară.

"Reprezentanţii legali ai cabinetelor de medicină dentară în care se utilizează amalgam dentar, în care se îndepărtează obturaţii pe bază de amalgam sau se extrag dinţi care conţin astfel de obturaţii, se asigură că acestea sunt dotate cu separatoare de amalgam care reţin şi colectează particulele de amalgam. Începând cu 1 ianuarie 2021, toate separatoarele de amalgam aflate în uz trebuie să furnizeze un nivel de retenţie de cel puţin 95 la sută a particulelor de amalgam", prevede acelaşi proiect.

De asemenea, conform documentului, se interzice evacuarea deşeurilor de amalgam dentar în mediu, iar medicii stomatologi vor încheia contracte cu firme specializate care să asigure că aceste deşeuri sunt manipulate şi colectate de către entităţi autorizate pentru gestionarea şi neutralizarea acestora.

"Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România, organizează activităţi de informare a publicului (prin presă, televiziune, radio, articole, broşuri, postere etc.) cu privire la amalgamul dentar, pentru conştientizarea, de către populaţie, a riscurilor de mediu ale mercurului, ca una dintre cele mai importante măsuri de a stopa complet folosirea de amalgam", se arată în proiect.

De ce stârneşte îngrijorare

Amalgamul este un material alcătuit din argint, cupru, zinc, mercur şi alte metale în cantităţi foarte mici. Acest material a fost folosit datorită faptului că rezistă mai bine în timp decât materialele compozite moderne. Mercurul, un metal extrem de toxic pentru organism, este cel care stârneşte îngrijorare. Comunitatea ştiinţifică internaţională nu a căzut încă de acord asupra faptului dacă amalgamul prezintă sau nu riscuri pentru sănătate.

În prezent, majoritatea procedurilor medicale implică folosirea materialelor compozite. Totuşi, în anul 2010, medicii dentişti estimau că 90 la sută din populaţia României avea obturaţii cu amalgam.

Citit 2911 ori Ultima modificare Miercuri, 28 August 2019 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.