Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Cu 800.000 de persoane care îşi pun capăt zilelor, în fiecare an, la nivel mondial, una la fiecare 40 de secunde, cifrele rămân alarmante, chiar dacă rata sinuciderilor la nivel global a cunoscut o scădere în ultimii ani, a avertizat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Agerpres.

Într-un raport publicat înainte de Ziua mondială pentru prevenirea suicidului (10 septembrie - n.r.), OMS a afirmat că doar 38 de ţări dispun în prezent de strategii de prevenire a sinuciderilor. "Fiecare moarte este o tragedie pentru familie, prieteni şi colegi. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite", a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Cele mai frecvente metode de sinucidere sunt spânzurarea, otrăvirea şi împuşcarea, a precizat OMS, care le-a cerut guvernelor să adopte planuri de prevenire care să ajute oamenii să facă faţă stresului şi să reducă accesul la mijloacele de a-şi lua viaţa.

Metode care ar putea scădea rata sinuciderilor

Paşii care s-au dovedit a fi eficienţi includ educarea mass-media în ceea ce priveşte relatarea responsabilă a sinuciderilor, construirea în cazul tinerilor a abilităţilor de a face faţă stresului, ajutorarea persoanelor cu risc şi reducerea accesului la pericole, precum pesticidele. OMS notează că interdicţia pesticidelor în Sri Lanka, spre exemplu, a redus rata sinuciderilor cu 70 la sută, între 1995 şi 2015. În Coreea de Sud, o politică similară a înjumătăţit numărul sinuciderilor între 2011 şi 2013.

Pesticidele sunt utilizate de obicei în cazul sinuciderilor deoarece sunt extrem de toxice, nu au antidot şi sunt adesea folosite în zone izolate, unde nu există ajutor medical în apropiere. Rata sinuciderilor la nivel global a scăzut cu 9,8 la sută, până la 10,5 decese la 100.000 de persoane, între 2010 şi 2016, a declarat OMS, citând cele mai recente date disponibile.

Statele Unite, unde accesul la armele de foc reprezintă un mijloc important de sinucidere, au fost singura regiune la nivel mondial cu o rată a sinuciderilor în creştere în perioada respectivă. Sinuciderea reprezintă a doua cauză de deces în rândul tinerilor între 15 şi 29 de ani, după accidentele rutiere, conform OMS.

Citit 733 ori Ultima modificare Joi, 12 Septembrie 2019 04:52

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro