Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
1 comentariu

Casa Naţională de Sănătate (CNAS) urmăreşte să dubleze valoarea acordată decontării serviciilor stomatologice. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele instituţiei, Vasile Ciurchea, care însă nu a dat alte detalii şi nici nu a estimat o dată pentru această măsură.

"Oferim servicii medicale stomatologice decontate de CNAS acelor cabinete care sunt in contract cu Casa şi acestea îşi stabilesc valoarea. Încercăm să facem niste calcule si să dublăm valoarea acordată serviciilor stomatologice. Este foarte important ca şi stomatologii să-si dorească să fie în contract cu Casa. Nu întotdeauna îşi doresc. Este nevoie de multe servicii stomatologice, pe toate segmentele de vârstă", a declarat Vasile Ciurchea, la Radio România Actualităţi.

Şeful CNAS a subliniat faptul că, în lipsa unui program naţional de prevenţie, educaţia dentară rămâne singura alternativă. "Ceea ce ar trebui să facem este să începem o educaţie stomatologică foarte devreme. Şi atunci, probabil că ajungem la stomatolog mai târziu", a completat medicul Vasile Ciurchea.

Potrivit acestuia, pentru a beneficia de servicii de medicină dentară, decontate de stat, persoanele asigurate trebuie să se adreseze unui cabinet stomatologic care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Printre serviciile de medicină dentară decontate se numără: elemente acrilice, elementele metalo-acrilice, reconstituirea coroanei radiculare. Problema este că din cele circa 45 de cabinete de stat şi peste 15.000 de cabinete particulare, doar 20 la sută au contracte cu CNAS.

Sănătatea orală, la pământ în România

Spre exemplu, potrivit CNAS, în Capitală sunt doar 153 de furnizori de servicii dentare ce au contracte cu Casa. Aceste informaţii vin în contextul în care studiile arată faptul că 80 la sută dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71 la sută). Situaţia se prezintă la fel de rău şi în rândul copiilor, 75 la sută din copiii cu vârsta de la cinci la 13 ani prezintă carii pe dinţii temporari, patru din zece copii au carii pe dinţii definitivi, iar aproape 90 la sută dintre acestea rămân netratate. Cel mai recent studiu pe acest subiect, publicat în martie 2019, arăta că aproape 40 la sută dintre români nu au ajuns anul trecut la un medic dentist şi peste 30 la sută dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodată pentru un control.

În judeţul Galaţi, potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, 94 de medici stomatologi oferă tratamente decontate de stat.

Citit 1017 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2019 01:00

1 comentariu

 • postat de sarac si cu dantura distrusa Marți, 17 Septembrie 2019 21:53 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  3

  90% din populatia orasului nu isi permite sa se duca la stomatolog. Este foarte scump. Au astia niste preturi de iti trece durerile imediat. Peste 90 la suta din populatie au o dantura stricata, neagra si urata distrusa pt ca nu si-au putut permite sa mearga la dentist. Numai bogatii beneficiasa de asistenta stomatologica.
  Pe vremurile bune erau servicii de urgenta stomatologie, era ieftin la unele cabinete .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.