Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului. Pentru prima oară, pe 17 septembrie
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului. Pentru prima oară, pe 17 septembrie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit ca, începând din acest an, 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului. România s-a alăturat acestui demers printr-o serie de manifestări pur simbolice, în timp ce în sistemul sanitar românesc nu se vorbeşte încă deschis despre pacienţii care se îmbolnăvesc grav chiar în spitalele unde ar trebui să-şi recapete sănătatea.

OMS arată că peste 134 de milioane de îmbolnăviri asociate îngrijirilor spitaliceşti au loc, anual, în ţările sărace şi în cele în curs de dezvoltare. Se estimează că aceste îmbolnăviri provoacă în jur de 1,6 milioane de decese anual. Mai mult, specialiştii OMS sunt de părere că în jur de 15 la sută dintre cheltuielile spitalelor merg pentru îngrijirea pacienţilor îmbolnăviţi în spitale. Grav este că 80 la sută dintre aceste cazuri ar putea fi evitate, prin respectarea măsurilor sanitare din unităţile medicale.

În România, potrivit Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului va fi marcată în mai multe oraşe din ţară, prin iluminarea în portocaliu a unor clădiri şi monumente. Acţiunile au loc în Bucureşti, Craiova, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Iaşi, Timişoara şi Slobozia. "Totodată, vor avea loc întâlniri tematice pe tema siguranţei pacientului în majoritatea spitalelor din ţară, la care participă reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din sănătate şi ai pacienţilor. Toţi sunt încurajaţi să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu portocaliu, prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului", scrie într-un material al ANMCS.

În acte, avem printre cele mai sigure spitale din Europa

Aproape 20.000 de infecţii spitaliceşti au fost raportate în România, în anul 2017, judeţul Galaţi numărându-se printre fruntaşe în ceea ce priveşte raportarea acestui fenomen, cu 547 de îmbolnăviri. Chiar şi aşa, atenţionează specialiştii, cele mai multe îmbolnăviri petrecute în spitale sunt trecute cu vederea, nefiind înregistrate în statisticile oficiale. Această practică generalizată în spitalele din România are consecinţe periculoase pentru pacienţi.

Datele de mai sus sunt însă foarte departe de numărul real al îmbolnăvirilor intraspitaliceşti. Nivelul raportat al acestor infecţii în spitalele de România, în 2017, era de 1,4 la sută, în vreme ce în Germania era de opt la sută. Dacă raportările de mai sus ar fi corecte, România ar avea, de departe, cele mai curate şi sigure spitale din Europa. În realitate, majoritatea infecţiilor nosocomiale sunt ascunse sub preş, fie de teama unor posibile repercusiuni, fie din lipsa instrumentelor necesare identificării şi raportării eficiente.

Citit 1590 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2019 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.