Gălăţenii, aşteptaţi să devină donatori de celule stem

Gălăţenii, aşteptaţi să devină donatori de celule stem
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Peste 400 de gălăţeni s-au înscris de la începutul acestui an în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Gestul lor poate însemna salvarea pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancere de sânge. În cazul acestor bolnavi, transplantul de celule stem hematopoietice este singura soluţie terapeutică.

Din 2013 şi până în prezent, aproape 5.500 de gălăţeni potenţial donatori s-au înscris în RNDVCSH. Anul acesta, registrul s-a îmbogăţit cu 409 alţi potenţiali donatori din judeţul Galaţi. Sâmbătă, 21 septembrie, la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi a fost marcată Ziua Mondială a Donatorului de Celule Stem Hematopoietice. Cu această ocazie, a fost subliniată din nou necesitatea creşterii numărului de potenţiali donatori.

În ţară, Ministerul Sănătăţii a lansat campania „Donează o şansă la viaţă”, în scopul promovării donării de celule stem hematopoietice pentru ajutarea pacienţilor români care au nevoie de transplant şi care un au donatori compatibili înrudiţi. Anul acesta, peste 6.000 de români s-au înscris în RNDVCSH, iar această bază de date conţine, în prezent, 66.128 de persoane.  În fiecare an, în România, trei persoane la 100.000 sunt diagnosticate cu cancere de sânge. Transplantul poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecţiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar şi tulburările metabolice moştenite.

Cum poţi salva vieţi

Orice persoană sănătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani se poate înscrie în RNDVCSH. Odată înscrisă, persoana poate dona până când împlineşte 60 de ani, dar înscrierea nu presupune în mod automat şi donarea. Gălăţenii care doresc să se înscrie se pot adresa CRTS Galaţi, situat pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A, sau pot suna la TelVerde 0800 88 STEM (7836). De asemenea, pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice se sărbătorește pe 21 septembrie 2019 în România şi în alte 55 de ţări, de pe toate continentele, cu scopul de a le mulţumi tuturor donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume, care au donat deja sau care aşteaptă să fie salvatori de vieţi.

Citit 1495 ori Ultima modificare Luni, 23 Septembrie 2019 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.