Spitalele gălăţene în care s-a dat de cele mai multe ori şpagă

Spitalele gălăţene în care s-a dat de cele mai multe ori şpagă

Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)
7 comentarii

Măririle consistente de salarii ale angajaţilor din sistemul de sănătate nu au reuşit nici măcar să clatine practica şpăgii din spitalele româneşti. O demonstrează un raport publicat de Anti-Bribery Sinergy, potrivit căruia mita din spitale este în continuare una dintre principalele nereguli semnalate de pacienţi. În judeţul Galaţi, conform documentului, în mai bine de jumătate dintre spitalele publice, pacienţii au declarat că au dat şpagă.

De aproximativ trei ani, în Ministerul Sănătăţii funcţionează un mecanism de feedback, prin care pacienţii care au fost internaţi în spitalele de stat sunt chestionaţi, prin SMS sau pe web, despre calitatea serviciilor medicale de care au beneficiat şi despre eventualele nereguli pe care le-au observat pe perioada spitalizării. Aceste date au stat la baza raportului întocmit de Anti-Bribery Sinergy pentru primele şapte luni ale anului.
Mecanismul de feedback monitorizează calitatea serviciilor din 352 de spitale publice din România. În clasament apar şi unităţile sanitare cu paturi din judeţul Galaţi. Conform clasamentului, pe primul loc în judeţul nostru se află Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, unde 27 de pacienţi au spus că au dat şpagă. Pe locul al doilea regăsim Spitalul Clinic Judeţean „Sf. Andrei”, unde 25 de pacienţi au răspuns afirmativ la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”. Topul este continuat de Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, cu 18 răspunsuri afirmative. La Spitalui de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Bunavestire” şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, câte patru pacienţi au declarat că au dat şpagă. În alte trei unităţi medicale din Galaţi - Spitalul CFR, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor - niciun pacient nu a indicat că i s-a cerut mită, conform Ministerului Sănătăţii.

Ce spun directorii spitalelor

L-am contactat pe managerului Spitalului de Copii Galaţi, pentru a afla dacă există sesizări în legătură cu acest subiect depuse de părinţii sau de aparţinătorii copiilor care au fost internaţi aici. "La conducerea spitalului nu am primit sesizări în care să ne fie aduse la cunoştinţă astfel de situaţii. În cazul în care actul medical este condiţionat, direct sau indirect, de către un angajat al spitalului, îi încurajăm pe părinţi sau pe aparţinătorii copilului să ne aducă la cunoştinţă aceste cazuri", a declarat dr. Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Copii "Sf. Ioan" Galaţi.
La nivel naţional, potrivit wall-street.ro, pe locul întâi în top se alfă Spitalul de Urgenţă Bucureşti, unde au fost primte 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Judeţean Brăila, cu 147 de răspunsuri, şi de Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti. Top zece este completat de mai multe spitale din Capitală, dar şi de Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi de Spitalul Judeţean Argeş. Spitalul pentru Copii Galaţi se află pe locul 48 în acest top naţional.

„Mecanismul nu acoperă toată cazuistica”

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) urmăreşte de mai mulţi ani fenomentul şpăgii din spitalele româneşti. Vasile Barbu, preşedintele asociaţiei, este de părere că mecanismul de feedback al Ministerului Sănătăţii este un instrument benefic, deşi nu trebuie să avem pretenţia că acoperă toată cazuistica. Cu alte cuvinte, în realitate, fenomenul este mult mai des întâlnit decât am putea deduce din cifrele oficiale. În primul rând, nu toţi pacienţii primesc formularul respectiv. Apoi, dintre cei care îl primesc, nu toţi răspund. Astfel, estimările ANPP arată că doar 20-25 la sută dintre pacienţii internaţi răspund întrebărilor din acest formular, aceştea fiind, de regulă, cei foarte nemulţumiţi.
„Este greu de stabilit amploarea reală a fenomenului (mitei din spitale - n.r.), însă el există şi reprezintă cu adevărat o problemă. Din datele de care dispunem, pe diverse specialităţi medicale, cele mai mari şpăgi sunt cerute sau sunt oferite de către pacienţi ori de aparţinători la chirurgia cardiovasculară. Aici, mita poate ajunge şi la 5.000 de lei pe caz. Sume mari se vehiculează şi la ortopedie sau la obstetrică-ginecologie. Însă nici celelalte specialităţi nu sunt străine de fenomen”, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, Vasile Barbu.

„În chirurgie, la Galaţi, se câştigă frumos”

Cu referire strictă la judeţul nostru, preşedintele ANPP a afirmat că fenomenul condiţionării actului medical există în mai multe spitale din Galaţi. „În chirurgie, la Spitalul Judeţean Galaţi, se câştigă frumos. Şi ortopedia face bani, la fel cum se întâmplă şi la obstetrică-ginecologie. De fapt, fenomenul este cel mai vizibil la obstetrică-ginceologie. La Spitalul de Copii Galaţi, se ia mai puţin, din informaţiile pe care le avem. La Spitalul de Boli Infecţioase, am înţeles că nu medicii sunt cei care iau mită, ci asistentele şi infirmierele. La Spitalul Militar Galaţi şi la Spitalul de Pneomoftizologie Galaţi, în schimb, nu am găsit niciun caz de luare de mită”, a adăugat Vasile Barbu.
Sunt însă şi situaţii, deloc puţine, în care medicii nu cer şi nici nu primesc şpagă, afirmă preşedintele ANPP. "Mai cu seamă medicii tineri sunt cei care îşi fac treaba fără a condiţiona actul medical. Întâlnim acest comportament mai degrabă la medicii trecuţi de 50 de ani", a concluzionat sursa citată.

Citit 17861 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 01:01

7 comentarii

 • postat de Corina Duminică, 20 Octombrie 2019 09:55 79.116.108.*** Link la comentariu
  0
  1

  Cine a făcut aceste sondaje? Sp. Militar Galați secția chirurgie. Te cheamă în cabinet înainte de operație, nu-ți cer direct bani dar dacă nu le dai îți amână operația din diverse motive. Dintre toți pacienții internați în acel pavilion era un singur militar și lui i-au șpagă, de la dr., anestezist până la infirmieră. Rușine.

  Raportează
 • postat de daniel de la tara lui natala din germania Sâmbătă, 28 Septembrie 2019 09:22 79.243.191.*** Link la comentariu
  1
  8

  Vinovati sunteti cei ce dati ia sa nu mai dea nimeni nimic se se dezvata sau invers cei ce dau daca sunt si medici cinstiti care nu iau sa faca si ei flagrant sai ia si pacientii ce va amenzi si se dezvata apoi sa nu mai dea

  Raportează
 • postat de Maria Miercuri, 25 Septembrie 2019 20:13 213.233.85.*** Link la comentariu
  1
  10

  Am fost internata de 2 ori la Spitalul de copii Galati nu am dat nici un ban! Nu mi-a cerut nimeni nimic si am fost tratata chiar foarte bine! Sunt multi parinti care pandesc medicii si asistentele sa le bage bani in buzunar apoi comenteaza ca li s-au cerut bani! Nu exclud si faptul ca exista si astfel de personaje dar nu cred ca spitalul judetean e pe locul 2 :)Acolo chiar e un fenomen!

  Raportează
 • postat de Pacient Miercuri, 25 Septembrie 2019 13:08 79.116.106.*** Link la comentariu
  2
  16

  Acum au 10000, 15000 .Poa' sa le facă 20000, chiar și un miliard salariu. Când el știe că într-o zi mai poate câștiga câteva mii de lei, de ce nu? Flagranturii și pedepse maxime. Și comportamentul sfidător trebuie și el schimbat.

  Raportează
 • postat de Simona Miercuri, 25 Septembrie 2019 12:36 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  50

  La salariile nesimţite pe care la au medicii acum, ar trebui daţi afară imediat cei care mai iau şpagă!
  Dacă în chirurgie sau cardiologie se iau cele mai multe şpăgi e şi problema lipsei de medici buni în aceste domenii. Nu înţeleg de ce cei de la Ministerul Sănătăţii nu pregătesc mai multe cadre medicale în aceste domenii, chiar şi în oftalmologie, unde la Galaţi aştepţi mult pentru o programare, consult sau tratament? De aici apare şi fenomenul mitei, unde cererea nu este aliniată la oferta de joburi!

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 25 Septembrie 2019 08:55 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  55

  Pai de ce credeti ca stau medicii in varsta in serviciu pana la 75 de ani ??!! Din "pasiune si dragoste" (de bani) !!!!

  Raportează
 • postat de Otto Miercuri, 25 Septembrie 2019 07:16 188.24.214.*** Link la comentariu
  1
  52

  Nuse mai satura de luat bani ,dar nici daca nu-i dai bani nu-si face treaba corect ci in dorul leli , asta atragindu-ti atentia ca trebuie sa scoti ceva din portofel .Cum crezi ca se simte un doctor cind ani si ani de zile s-a dus cu buzunarul plin acasa si dintr-o data nu mai poate lua spaga ? Oribil ,nu

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.