Program naţional pentru depistatea şi tratamentul tuberculozei

Program naţional pentru depistatea şi tratamentul tuberculozei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Sănătăţii a lansat marţi, la Piteşti, cel mai amplu program de screening, din ultimii 30 de ani, pentru tuberculoză. Programul se va derula pe o perioadă de cinci ani, pe teritoriul întregii ţări, şi aparţine unui proiect cu finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), în valoare de 14,4 milioane de euro. Iniţiativa face parte din Strategia Naţională de Control al Tuberculozei

"În ultimii ani, au fost înregistrate progrese importante în controlul acestei boli, iar rezultatele demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în ţara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecţiuni. Proiectul de screening naţional al tuberculozei este o importantă verigă în asistenţa pacientului cu tuberculoză şi are ca obiectiv maximizarea depistării tuberculozei”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, informează agerpres.ro.

Proiectul vizează prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup-ţintă de 75.010 persoane, la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile (persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar). Totodată, proiectul urmăreşte optimizarea diagnosticării şi a tratamentului împotriva tuberculozei pentru 15.003 persoane care ar putea fi depistate în urma screeningului. De asemenea, proiectul include activităţi de formare specifică pentru 560 de specialişti din sfera socio-medicală (asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari).

În Galaţi, incidenţă mare a tuberculozei

Doar în anul 2018, în judeţul Galaţi au fost înregistrate 359 de noi cazuri de tuberculoză. În total, medicii pneumologi au luat în evidenţă, anul trecut, aproape 500 de îmbolnăviri, cazuri noi şi recidive, ceea ce ne situează în continuare printre judeţele cel mai puternic afectate de această boală. Datele europene arată că România este prima ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul cazurilor nou depistate de tuberculoză raportate la numărul locuitorilor. În acelaşi timp, ţara noastră are şi una dintre cele mai mici rate de vindecare a bolii. În anul 2018, în România au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulţi, dintre acestea 9.818 fiind cazuri noi.

Citit 1208 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2019 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.