Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Ministerul Sănătăţii va primi, în următorii trei ani, de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, peste 4,3 milioane de euro pentru implementarea mai multor măsuri care vizează controlul tuberculozei în România, dar şi achiziţia unei părţi din medicamentele utilizate în tratamentul pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (MDR).

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), combaterea tuberculozei reprezintă o prioritate de sănătate publică în România. ”Lupta împotriva tuberculozei continuă. Noul program de tranziţie «Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România» pentru care am obţinut finanţare externă, urmăreşte îmbunătăţirea controlului tuberculozei în ţara noastră şi vine în sprijinul intervenţiilor prevăzute în Strategia Naţională de Combatere a Tuberculozei. La nivel naţional, urmărim asigurarea unui acces cât mai bun la diagnosticare şi la tratanment pentru toţi pacienţii afectaţi de această maladie”, a declarat Sorina Pintea, citată într-un comunicat de presă.

OMS, partener în program

Partenerii MS în cadrul acestui program sunt Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Romanian Angel Appeal, din partea societăţii civile. Cu banii primiţi de la Fondul Global, va fi evaluată şi revizuită Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România 2015 - 2020. Strategia va fi extinsă până în 2025. De asemenea, va fi revizuită legislaţia naţională pentru achiziţia de medicamente şi teste de diagnostic în vederea simplificării şi debirocratizării procedurilor.
În premieră, va fi elaborat Planul de bază pentru lanţul de aprovizionare şi va fi definită metodologia pentru gestionarea stocurilor şi pentru estimarea nevoilor de medicamente şi teste de diagnostic. "Cea mai importantă activitate din acest proiect o constituie reforma serviciilor medicale pentru pacienţii TB, în sensul de inversare a piramidei serviciilor medicale şi de acordare a acestora cât mai aproape de pacient. Vrem ca aceste servicii să nu se mai concentreze, ca până acum, pe spitalizarea pacientului, ci mai degrabă să fie acordate în regim ambulatoriu, prin medicul de familie, prin dispensarele de tuberculoză şi, de ce nu, poate chiar la domiciliul pacientului”, a mai spus Sorina Pintea.

Citit 483 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2019 15:19

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro