Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Un bărbat paralizat a reuşit să îşi mişte toate cele patru membre folosind un costum robotizat controlat de creier, spun cercetătorii, potrivit CNN. Bărbatul în vârstă de 28 de ani din Lyon, Franţa, cunoscut drept Thibault, a rămas paralizat de la umeri în jos după ce a căzut de la balcon, de la o înălţime de 12 metri, accident care i-a afectat coloana vertebrală, potrivit AFP.

Pacientul putea să îşi mişte muşchii braţelor şi încheietura mâinii şi a fost capabil să folosească un scaun cu rotile cu braţul stâng. Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble, Franţa, de la Centrul de cercetare biomedicală "Clinatec" şi de la Centrul de cercetări CEA i-au implantat dispozitive de înregistrare în ambele părţi ale capului lui Thibault, între creier şi piele, pentru a întinde cortexul senzoriomotor - zona creiererului care controlează funcţia şi senzaţia motorie.
Reţelele electrodului au colectat semnalele creierului bărbatului şi le-au transmis printr-un algoritm de decodare, care a transformat semnalele în mişcări şi i-a transmis intrucţiuni unui exoschelet robotic. Timp de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul să-i înţeleagă gândurile controlând un avatar - un personaj virtual - în cadrul unui joc video, făcându-l să meargă şi să atingă obiecte 2D şi 3D.

Pentru moment, un tratament experimental

Pe parcursul studiului, Thibault a acoperit un total de 145 de metri, făcând 480 de paşi şi folosind avatarul, combinat cu partea video şi cu exoscheletul, au spus cercetătorii în studiul publicat, vineri, în revista "Lancet Neurology".
Oamenii de ştiinţă au spus că tehnologia este un tratament experimental pentru moment, dar că, odată îmbunătăţit, ar putea avea potenţialul de a îmbunătăţii vieţile pacienţilor suferinzi de paralizie.
"Nu pot merge acasă în exoscheletul meu, dar am ajuns în punctul în care pot merge. Merg când vreau şi pot să mă opresc când vreau", a declarat Thibault pentru AFP.

Citit 760 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.