Suplimentele alimentare, goale de conţinut şi contaminate

Suplimentele alimentare, goale de conţinut şi contaminate
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Deşi produsele pe bază de plante, fie ele medicamente, suplimente alimentare sau alimente, sunt preferate de mulţi oameni, un studiu recent, realizat la nivel mondial, de către un cercetător român, dr. Mihail Cristin Ichim, arată că o mare parte dintre acestea nu conţin ceea ce „promit” pe etichetă. Mai mult, conţin substanţe periculoase pentru sănătate.

Concret, 5.957 de produse din plante vândute în peste 37 de ţări au fost testate în laboratoare din punct de vedere al amprentei ADN, pornind de la ingredientele menţionate pe etichetă. Studiul a fost realizat de dr. Mihael Cristin Ichim, care a obţinut date despre 5.755 de produse analizate în laboratoare din întreaga lume, după ce a consultat o serie de studii de specialitate din străinătate. Alte 202 de suplimente alimentare provenite din mai multe ţări europene (România, Norvegia, Cehia, Franţa, Italia, Spania, Polonia, Marea Britanie sau Germania) au fost testate în cadrul unui proiect separat iniţiat şi coordonat de către acesta, scrie adevarul.ro.

Din România au provenit 70 de produse care au fost testate în laboratorul din Piatra Neamţ al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice (INCDSB). După centralizarea tuturor datelor obţinute, cercetătorul român a constatat că o proporţie de 27 la sută dintre produsele pe bază de plante comercializate la nivel global nu erau autentice. Din cele 70 de suplimente alimentare vândute în România şi testate la Piatra Neamţ, numai patru au fost conforme cu ceea ce scria pe etichetă, ceea ce a făcut ca 94 la sută din ele să fie considerate denaturate.

În produsele pe bază de plante s-au mai găsit o serie de substanţe contaminate sau de reziduuri dăunătoare, precum praf, polen, insecte, urme de rozătoare, paraziţi, microbi, ciuperci, mucegaiuri, micotoxine, pesticide, bifenili policloruraţi (PCB), metale grele toxice, radioactivitate, impurităţi, reziduuri de solvenţi, medicamente cu prescripţie medicală sau ilegale.

Consumul de suplimente alimentare denaturate a avut ca efecte secundare severe, potrivit cercetării, apariţia unor cazuri de „agranulocitoză, meningită, insuficienţă a mai multor organe, accident vascular cerebral perinatal, otrăvire cu arsenic, plumb sau mercur, malignităţi sau carcinoame, encefalopatie hepatică, sindrom hepatorenal, nefrotoxicitate, rabdomioliză, acidoză metabolică, insuficienţă renală sau hepatică, edem cerebral, comă, hemoragie intracerebrală sau chiar decesul”, se arată în studiu.

Citit 4446 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2019 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.