Zeci de gălăţence au făcut avort la cerere

Zeci de gălăţence au făcut avort la cerere
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Numărul gravidelor luate în evidenţă, în judeţul Galaţi, în primele şase luni ale anului, a fost mai mic decât cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, arată cifrele oficiale. Acelaşi trend descrescător s-a înregistrat şi în privinţa întreruperilor de sarcină. Chiar şi aşa, în jur de zece gălăţence aleg lunar să facă avort la cerere.

828 de femei gravide din judeţul Galaţi au fost luate în evidenţele medicilor de familie în primul semestru al acestui an, arată Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP). Anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul gravidelor luate în evidenţă era de 921. În total, la finalul primei jumătăţi a anului curent, în evidenţele cabinetelor medicale de familie din Galaţi se aflau 1.513 gravide, cu 37 mai puţine decât anul trecut.

Tot în prima jumătate a lui 2019, în Galaţi s-au înregistrat 308 de întreruperi de sarcină, cu 35 mai puţine decât în perioada ianuarie 2018 – iunie 2018. Dintre acestea, 59 au fost avorturi la cerere, arată CNSISP. La nivel naţional, în primul semestru al anului, au fost făcute aproape 12.000 de întreruperi de sarcină la cerere, în scădere de la aproape 16.000, în prima jumătate a anului trecut.

Statistic, la 1.000 de născuţi-vii, în judeţul Galaţi au fost făcute 157 de întreruperi de sarcină (în prima jumătate a acestui an), cu mult sub media pe ţară, care a fost de aproape 250. Cabinetele de medicină a familiei raportează datele către direcţiile judeţene de sănătate publică, de unde sunt trimise şi centralizate la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Meseria de mamă nu mai este la modă

Multe femei ajung să facă întreruperi de sarcină la cerere deoarece nu au folosit metode de contracepţie în timpul actului sexual. Avortul poate fi medicamentos sau chirurgical. Primul tip constă în administrarea a două medicamente sub formă pastile. Astfel, poate fi întreruptă o sarcină nedorită. Metoda pe bază de medicamente nu poate fi folosită decât până în cea de-a zecea săptămână a sarcinii.

Avortul chirurgical se poate realiza prin aspiraţie sau prin dilataţie şi evacuare. Gravida a cărei sarcină este până în săptămâna a 14-a, cel târziu a 16-a, poate fi supusă unui avort prin aspiraţie, în vreme ce al doilea tip de avort chirurgical poate fi făcut şi după acest interval.

Studiile realizate la nivel mondial arată că motivul pe care femeile îl oferă cel mai frecvent atunci când apelează la un avort la cerere constă în faptul că vor să amâne momentul în care vor deveni mame. Al doilea cel mai întâlnit motiv este că nu vor să-şi întrerupă studiile sau perioada de muncă.

Citit 1797 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2019 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.