Lipsa somnului afectează vasele de sânge
Foto: Noi.md

Lipsa somnului afectează vasele de sânge
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un motiv în plus pentru a miza pe un somn bun peste noapte: mai puţin de şase ore de odihnă sau nopţile nedormite cresc riscul de a dezvolta plăci periculoase pe artere, arată un studiu american.

Cercetările anterioare au arătat că somnul deficitar este puternic asociat cu boala coronariană, însă acesta este primul studiu potrivit căruia odihna este măsurată obiectiv şi asociată în mod independent cu ateroscleroza în întregul organism, a declarat José Ordovás, director de ştiinţele nutriţiei şi genomică de la Centrul "Jean Mayer" din cadrul Universităţii Tufts (SUA) şi autorul principal al cercetării. Studiul a fost publicat în jurnalul Colegiului American de Cardiologie şi citat de cnn.com.

Dezvoltarea plăcilor pe pereţii interiori ai vaselor de sânge poate duce la accidente vasculare-cerebrale, la probleme digestive şi la o circulaţie deficitară a sângelui, determinând durere, amorţeală şi, în cele din urmă, boli de inimă. Aceste rezultate subliniază importanţa obiceiurilor sănătoase de somn în prevenirea bolilor cardiovasculare, sunt de părere autorii studiului.

Citit 949 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 16:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.