Coaliţia ”Votez pentru Sănătate”: Standardele europene de tratament, inaccesibile în România

Coaliţia ”Votez pentru Sănătate”: Standardele europene de tratament, inaccesibile în România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Trei din patru români cred că majoritatea măsurilor luate în domeniul Sănătăţii în ultimii trei ani nu au fost puse în practică, iar aproximativ 65 la sută dintre conaţionali nu simt o schimbare în bine în acest domeniu, potrivit datelor unui sondaj iniţiat de Coaliţia "Votez pentru Sănătate".

"Necesitatea unei schimbări în bine şi implementarea unor măsuri concrete, precum o finanţare adecvată, programe de prevenţie şi un acces mai bun la îngrijire şi medicamente sunt reflectate şi de percepţia pacienţilor români asupra sistemului de sănătate, arată datele studiului reprezentativ pentru populaţia urbană", potrivit unui comunicat al Coaliţiei.

Astfel, 99 la sută din românii din mediul urban cred că sănătatea ar trebui să fie o prioritate pentru Guvern şi autorităţi, iar 86 la sută consideră că standardele europene de tratament sunt inaccesibile în România. Finanţarea, lipsa investiţiilor şi a dotărilor moderne sunt principalele carenţe ale sistemului de sănătate, în opinia repondenţilor. 96 la sută dintre aceştia au spus că au interacţionat în ultimii trei ani cu sistemul de românesc de sănătate, însă doar 38 la sută s-au declarat mulţumiţi de ultima interacţiune.

"2019-2020 este o perioadă electorală şi reprezintă o şansă în plus de a-i convinge pe actualii şi pe viitorii aleşi că Sănătatea românilor trebuie privită ca o investiţie pe termen lung. Prin campania «Votez pentru Sănătate» ne propunem să atragem implicarea a cât mai mulţi români, să convingem autorităţile să ia măsuri concrete pentru ca, în final, să putem beneficia cu toţii de un sistem sanitar modern şi performant", a declarat Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină şi membru al Consiliului de Experţi "Votez pentru Sănătate".

Ce îi îngrijorează pe români

Principalele aspecte care îi afectează pe pacienţii români sunt calitatea slabă a îngrijirilor medicale, numărul insuficient de medici, lipsa unei viziuni pe termen lung privind sănătatea şi accesul limitat la medicamente noi, potrivit aceluiaşi studiu. Pentru 78 la sută dintre repondenţi, a avea acces la îngrijire şi medicamente este un lucru foarte important, însă dintre cei care au primit o reţetă de medicamente noi, patru din zece au avut dificultăţi în a găsi tratamentul de care aveau nevoie.

"Sănătatea cetăţenilor ar trebui să fie o prioritate pentru decidenţi, dar totodată depinde de fiecare dintre noi cât de mult punem accent pe acest subiect. Noi, cetăţenii, ar trebui să fim cei care alegem priorităţile pe care le dorim", a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România  şi membru al aceluiaşi consiliu.

Citit 880 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.