Transplant renal printr-o metodă folosită în premieră

Transplant renal printr-o metodă folosită în premieră
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Medicii de la Spitalul ”Dr. C.I. Parhon” din Iaşi au efectuat, în premieră, o intervenţie în urma căreia o tânără a reuşit să beneficieze de transplant renal de la mama sa, deşi gradul de compatibilitate între cele două era scăzut, scrie Agerpres.

Coordonatorul Centrului de Transplant Renal, prof. univ. dr. Adrian Covic, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, că în cazul tinerei a fost folosită în premieră o metodă de slăbire a sistemului imunitar pentru ca organismul său să nu respingă rinichiul donat de mamă.

”Transplantul renal presupune întotdeauna o compatibilitate între donator şi primitor. După ce se realizează acest pas obligatoriu, se verifică imediat dacă nu există un risc major de respingere a rinichiului transplantat. Această analiză, cross match, făcută şi de noi la laboratorul de imunologie, este absolut obligatorie şi decisivă. Când există un cross match pozitiv, nu poţi merge mai departe pentru că există risc mare de respingere, în unele cazuri supra-acut. Vorbim despre o tânără cu insuficienţă renală care a avut în familie numeroşi candidaţi care s-au oferit să doneze. Surpriza a fost neplăcută pentru ea, întrucât s-a constatat de mai multe ori un cross match pozitiv. Varianta în această situaţie era cu totul nefericită pentru că dacă există un cross match pozitiv de la o rudă, practic o rudă are foarte multe similitudini imunologice, intuitiv, şi de la un necunoscut acest fapt ar fi fost mai amplificat. Deci, tânăra ar fi fost condamnată, eufemistic vorbind, la dializă pentru toată viaţa", prof. Adrian Covic.

Medicii au "educat" sistemul imunitar al pacientei

Potrivit sursei citate, medicii ieşeni au decis să iniţieze o procedură de desensibilizare a sistemului imunitar al pacientei, pentru a putea efectua transplantul renal.

”Înainte cu o săptămână de transplantul programat am internat-o pe tânără şi am iniţiat un program intensiv de dializă specială numit plasmafereză, o dată la câteva zile, în număr de patru, care au îndepărtat toţi anticorpii preformaţi şi care ar fi putut duce la respingerea supra-acută a rinichiului. A fost iniţiat un tratament special de imunosupresie de reducere a imunităţii înainte de transplant, fapt care în general poate pune probleme pentru că poate creşte riscul infecţios perioperator. Transplantul s-a desfăşurat cu bine. Suntem la o săptămână de la această intervenţie deosebită şi dificilă. Pacienta este cu funcţie renală normală, este bine. Probabil că va pleca în următoarele trei-patru zile", a declarat prof. Adrian Covic.

Citit 1688 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Noiembrie 2019 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.