Un nou tip afecţiune cauzat de ţigările electronice

Un nou tip afecţiune cauzat de ţigările electronice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un adolescent de 17 ani, din Canada, riscă să aibă nevoie de un transplant pulmonar din cauza unei afecţiuni produse de ţigările electronice. Medicii vorbesc despre un nou tip de afecţiune, diferită ca tipar de cazurile existente până acum în Statele Unite ale Americii.

Tânărul a ajuns la spital cu o bronşiolită severă, însoţită de tuse persistentă. Adolescentul a fost conectat la aparate pentru a fi ţinut în viaţă. Potrivit familiei, băiatul obişnuia să fumeze ţigări electronice, inclusiv din cele care conţineau THC – ingredientul activ din marijuana, scrie site-ul de ştiri medicale webmd.com.

Analizele ulterioare au arătat că adolecentul ajunsese să aibă nişte plămâni asemănători cu popcorn-ul, ca urmare a expunerii la un ingredient chimic numit diacetil care, inhalat, duce la inflamarea şi la obstrucţia căilor respiratorii. „Tipul de leziune pulmonară pe care o are pacientul nostru este diferit de tiparul pe care l-am văzut la cazurile din SUA, ceea ce înseamnă că există mai mult de o cale prin care consumul de ţigări electronice poate distruge plămânii“, a declarat dr. Karen Bosma, om de ştiinţă asociat la Lawson Health Research Institute, Ontario.

„Nu ştim cu certitudine care ingredient este cauza problemei, dar ceea ce ştim este că o serie de compuşi găsiţi în lichide pot fi toxici atunci când sunt inhalaţi, astfel că niciun produs de vapat nu poate fi considerat lipsit de pericol“, a mai spus cercetătorul.

Daunele produse asupra plămânilor, permanente

Medicii i-au recomandat adolescentului să facă un transplant de plămâni. Acesta a refuzat, chiar dacă plămânii lui vor rămâne cu distrugeri definitive. Vapatul reprezintă un risc pentru sănătate, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, mai spune dr. Bosma.

„Pacientul, familia lui, precum şi medicii care îl îngrijesc vor să-i atenţioneze în acest fel pe ceilalţi consumatori. Ceea ce i s-a întâmplat pacientului nostru i se poate întâmpla oricui“,atrag atenţia medicii.

Raportul a fost publicat pe 21 noiembrie în CMAJ. În SUA, numărul persoanelor cu boli respiratorii care au legătură cu ţigările electronice a ajuns la 2.172, potrivit datelor oficiale.

Citit 1670 ori Ultima modificare Luni, 02 Decembrie 2019 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.