Pilula contraceptivă ar putea micșora o regiune a creierului

Pilula contraceptivă ar putea micșora o regiune a creierului
Descoperire recentă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Conform unui studiu desfăşurat la Colegiul de medicină "Albert Einstein" din New York, hipotalamusul, o regiune importantă a creierului, este mai mică la femeile care iau în mod regulat pastile anticoncepţionale, prin comparaţie cu cele care nu folosesc această metodă contraceptivă, informează "Live Science", conform Agerpres.

Hipotalamusul este o structură de mărimea unei boabe de mazăre, aflată adânc în creier şi care reglează o serie de funcţii involuntare ale organismului, cum ar fi apetitul, temperatura corpului şi emoţiile. Hipotalamusul are şi funcţia de a face legătura între sistemul nervos şi cel endocrin.

Estimările arată că aproximativ 150 de milioane de femei din întreaga lume folosesc pilule contraceptive, conform unui raport din 2019 al Departamentului pentru Economie şi Afaceri Sociale al ONU. În pofida faptului că sunt atât de folosite, studiile privind efectul pe care contraceptivele îl au asupra creierului sunt practic inexistente. "Este un domeniu destul de puţin studiat", susţine dr. Michael Lipton, profesor de radiologie la Colegiul de Medicină "Albert Einstein" din New York, coordonatorul acestui studiu.

Noua cercetare este prima care se opreşte asupra efectului contraceptivelor asupra hipotalamusului. Pentru a măsura volumul hipotalamusului, cercetătorii au apelat la examinarea RMN a 50 de femei, dintre care 21 luau contraceptive comune, ce asigură doze sintetice de estrogen şi progesteron. Grupul de femei a completat o serie de teste standardizate şi a răspuns la un interviu online pentru determinarea stării de spirit, a personalităţi şi a funcţiilor cognitive ale participantelor.

În medie, conform studiului, femeile care luau contraceptive aveau hipotalamusul cu aproximativ şase la sută mai mic decât femeile care nu luau pilula. Pentru o astfel de regiune a creierului, "aceasta este o diferenţă foarte importantă", conform lui Lipton.

Pilula contraceptivă transmite mesaje false către hipotalamus

Având în vedere faptul că hipotalamusul produce hormoni care reglează sistemul endocrin al organismului, rezultatele nu sunt chiar atât de surprinzătoare, susţine Jonathan Schaffir, profesor asociat de obstetrică şi ginecologie la Universitatea de Stat din Ohio, care nu a participat la studiu. Pilula contraceptivă îi transmite hipotalamusului că nu trebuie să mai producă aceşti hormoni. Mai mult decât atât, studii anterioare au arătat că hormonii sexuali încurajează creşterea neuronilor, conform lui Lipton. Una dintre ipoteze este că hormonii sintetici din contraceptivele orale interferează cu aceste efecte şi conduc la limitarea creşterii neuronale în această parte a creierului.

Deocamdată, efectele unui hipotalamus mai redus ca dimensiuni nu sunt cunoscute. Studiul nu a identificat alte diferenţe de ordin cantitativ între creierele femeilor care iau contraceptive şi cele ale femeilor care nu folosesc pilula. De asemenea, în general abilităţile mentale ale femeilor care iau contraceptive nu par afectate. Însă cercetătorii au descoperit că un hipotalamus mai redus ca dimensiuni este asociat cu stări de nervozitate pregnante şi cu simptome de depresie.

Dr. Lipton a precizat însă că aceste rezultate nu sunt definitive, fiind vorba de un număr redus de femei care au participat la studiu. El a adăugat că este nevoie şi de alte studii pentru a verifica aceste concluzii.

Citit 1245 ori Ultima modificare Luni, 09 Decembrie 2019 19:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.