Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de pojar (rujeolă) a tot crescut în ultimii ani. Anul trecut, spre exemplu, 140.000 de copii au murit din pricina acestei boli infecţioase, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În 2017, s-au înregistrat 110.000 de decese cauzate de rujeolă în toată lumea, potrivit aceleiaşi surse. Noile date au fost făcute publice luna aceasta de OMS şi UNICEF.
"Nu sunt surprins, sunt dezamăgit", a comentat rezultatele raportului dr. Robin Nandy, şeful departamentului de imunizare din cadrul UNICEF, citat de cnn.com. Nandy a adăugat că cea mai bună metodă de prevenţie a pojarului este vaccinarea împotriva virusului care produce boala, dar ratele de imunizare au stagnat în aproape toate regiunile, potrivit raportului. "Nu ar trebui să ne aflăm în această situaţie în 2019, când avem un vaccin sigur şi ieftin, disponibil deja de câteva decenii", a mai spus oficialul.

Cum pot vaccinurile să oprească boli precum pojarul

Pojarul este una dintre cele mai contagioase boli, produse de un virus care se transmite pe calea aerului, atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. O altă cale de transmitere a virusului este contactul cu o suprafaţă infectată. Semnele bolii includ febră ridicată, tuse, secreţii nazale şi, mai ales, apariţia unor pete roşii pe piele. În 2012, OMS a elaborat un plan comun de acţiune în vederea vaccinării globale în mai multe regiuni ale lumii, din: Africa, America, Asia de Sud-Est, Europa, estul Mediteranei şi regiunea Pacificului. "Orice copil care moare dintr-o boală prevenibilă prin vaccin, aşa cum este pojarul, reprezintă, cinstit vorbind, o ofensă şi un eşec colectiv în a-i proteja pe cei mai vulnerabili locuitori ai planetei", a spus, la rândul său, dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, directorul general al OMS, într-un comunicat care însoţeşte raportul. "Pentru a salva vieţi, trebuie să ne asigurăm că oricine poate beneficia de vaccin - ceea ce înseamnă investiţii în imunizare şi îngrijiri medicale de calitate pentru toţi", a adăugat acesta.
Raportul estimează că prin vaccinare au fost evitate decesele a peste 23 de milioane de persoane, în intervalul 2000-2018. Potrivit aceleiaşi surse, deşi între 2000 şi 2018 numărul deceselor cauzate de pojar a scăzut de la 535.600 la 142.300 - cu 73 la sută, din 2016 până în 2018 acest număr a început din nou să crească. Creşterea a fost înregistrată în rândul persoanelor nevaccinate, inclusiv la copii de şcoală şi la adulţi tineri.
OMS recomandă vaccinarea în două doze împotriva pojarului şi o rată de acoperire vaccinală de cel puţin 95 la sută.

Citit 1025 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.