Pachetele de medicamente, inscripţionate la fel ca cele de ţigări

Pachetele de medicamente, inscripţionate la fel ca cele de ţigări
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Uniunea Salvaţi România (USR) pregăteşte un pachet de legi care vizează contracararea poluării farmaceutice, prin reglementarea predării de către populaţie a medicamentelor expirate, transportul lor la incinerator şi arderea propriu-zisă, scrie Agerpres.

Anunţul a fost făcut marţi de senatorul USR Adrian Wiener. "Medicamentele expirate sunt deşeuri periculoase, care trebuie să nu mai ajungă cum ajung astăzi în gropile de gunoi sau în canalizare. Se estimează că aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în canalizare şi, astfel, în sol şi apă, contaminând. Ele trebuie colectate în condiţii corespunzătoare, transportate şi incinerate, pentru că sunt deşeuri periculoase", a precizat Wiener, într-o conferinţă de presă.

Senatorul a explicat că USR îşi propune, prin pachetul legislativ iniţiat, inscripţionarea ambalajelor medicamentelor cu atenţionarea "returnaţi medicamentele expirate în farmacii" şi constituirea unei scheme de finanţare pentru întreg circuitul de preluare, colectare, transport şi incinerare a acestor medicamente, pornind de la principiul responsabilităţii extinse a producătorului.

"E un model de guvernanţă europeană, asta trebuie făcut pentru a preveni acest dezastru ecologic al poluării farmaceutice, care este un dezastru mai ales din punct de vedere al antibioticelor care ajung în cantitate mare în sol şi în apă şi care contribuie la procesul de antibiorezistenţă, de creştere progresivă a rezistenţei la antibiotice a bacteriilor, astfel încât antibioticele devin din ce în ce mai puţin eficiente. La nivel european s-au înregistrat, conform studiilor de specialitate, 33.000 de decese anual, din care 1.500 în România, cauzate de rezistenţa la antibiotice. Acei oameni care au murit au avut o infecţie la care antibioticele nu au răspuns", a susţinut senatorul USR.

La rândul său, deputatul USR Cornel Zainea a relevat importanţa componentei de mediu din cadrul acestui pachet legislativ. "Este o problemă foarte gravă, pe care, din păcate, nu o conştientizăm. Nu este doar o problemă de sănătate, este şi o problemă de mediu, studii recente ne arată că mai mult de jumătate din râurile Europei au doze foarte mari de antibiotice. S-au detectat depăşiri şi de 300 de ori ale valorilor de antibiotice din ape. Noi ne-am gândit să abordăm din două puncte de vedere această problemă. În primul rând, să avem partea de educaţie şi de conştientizare, pachetele de medicamente vor fi inscripţionate la fel ca pachetele de ţigări.

Citit 2439 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2019 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.