Câte fete din Galaţi vor fi vaccinate contra HPV

Câte fete din Galaţi vor fi vaccinate contra HPV
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a primit aproape 200 de doze de vaccin anti-HPV de la Ministerul Sănătăţii. Produsul urmează să fie folosit pentru imunizarea fetelor ai căror părinţi au cerut acest lucru, pe parcursul anilor 2017 şi 2018. Medicii spun că acest vaccin oferă protecţie aproape totală în faţa cancerului de col uterin.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat începerea unei campanii de vaccinare gratuită împotriva HPV, din ianuarie 2020. În jur de 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite deja în toată ţara, către direcţiile judeţene de sănătate publică, autorităţile anunţând că, în următorii patru ani, în funcţie de interesul manifestat de populaţie, numărul dozelor va putea fi suplimentat până la 2.100.000.

Pentru moment, judeţul Galaţi a primit 195 de doze de vaccin anti-HPV, număr care poate acoperi cererile făcute de părinţi pe parcursul anilor 2017 şi 2018. De la DSP Galaţi, vaccinul a fost distribuit către cabinetele medicilor de familie, unde va avea loc şi imunizarea fetelor. Potrivit DSP Galaţi, campania de vaccinare va începe în curând, nu înainte însă de obţinerea acordului părinţilor şi de primirea instrucţiunilor de utilizare din partea MS.

În 2017 şi 2018, în judeţul Galaţi au fost primite 45 de cereri pentru imunizarea anti-HPV a fetelor cu vârste cu cuprinse între 11 şi 14 ani, şi 35 de solicitări pentru imunizarea fetelor de peste 14 ani. În total, vorbim doar de 80 de solicitări pe parcursul a doi ani, ceea ce denotă un interes extrem de scăzut al părinţilor gălăţeni pentru această campanie. Ghidurile arată că pentru imunizarea fetelor din categoria de vârstă 11-14 ani sunt necesare câte două sau trei doze de vaccin anti-HPV, iar pentru vaccinarea fetelor de peste 14 ani sunt necesare câte trei doze de vaccin. În România, vaccinul anti-HPV este inclus în Programul Naţional de Vaccinare încă din 2013, astfel încât, în teorie, toate fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani pot să-l primească gratuit, lucru care nu s-a întâmplat însă până acum.

Cum pot solicita părinţii vaccinarea fetelor

Pentru ca o fată să beneficieze de vaccinare gratuită anti-HPV, părinţii trebuie să facă o cerere scrisă la medicul de familie pe lista căruia fata este înscrisă. Medicul trimite apoi cererea la direcţia de sănătate publică. De aici, o dată pe trimestru, cererile pleacă spre Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Mai departe, numărul total al solicitărilor din ţară este raportat la MS, care ştie astfel câte doze să cumpere. Astfel s-a ajuns la cele 20.000 de doze cumpărate în prezent de MS, dintre care mai puţin de unu la sută va ajunge şi la Galaţi.

Campania de vaccinare programată să înceapă din ianuarie 2020 va fi precedată şi de o campanie de informare a publicului în ceea ce priveşte pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin. O campanie de vaccinare similară, desfăşurată acum zece ani, s-a încheiat lamentabil, după ce părinţii au refuzat în număr mare imunizarea fetelor, pe motiv că acestea ar ajunge astfel cobaii companiilor farmaceutice.

Cancerul de col uterin ucide mai mult în România

În timp ce dezbaterile pe tema vaccinului continuă, cifrele arată că România se confruntă cu o situaţie gravă. Ţara noastră ocupă unul dintre primele locuri în Europa atât în privinţa cazurilor nou diagnosticate de cancer de col uterin, cât şi după numărul femeilor ucise de această boală. Problema este că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire şi de mortalitate ar putea fi evitate prin respectarea a două măsuri aparent la îndemâna oricui: prin vaccinarea anti-HPV, pe de o parte, şi prin controale periodice care să depisteze cancerul de col încă din stadiu incipient, atunci când cel mai adesea este tratabil.

În jur de 80 la sută din populaţie ajunge să fie infectată sau reinfectată, la un moment dat în viaţă, cu una dintre tulpinile de virus papiloma uman (HPV). Cel mai adesea, virusul se transmite pe cale sexuală, însă sunt şi alte modalităţi de a te infecta.

Două tulpini ale acestui virus sunt considerate răspunzătoare pentru 99 la sută din totalitatea cazurilor de col uterin şi pentru multe cazuri de cancere bucale sau de gât. Deşi nu avem încă un tratament pentru aceste infecţii, putem opri virusul să pătrundă în corp şi să ne infecteze, prin vaccinare. De aceea este imunizarea anti-HPV atât de importantă.

Citit 2765 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.