Zeci de mii de gălăţeni s-au vaccinat împotriva gripei

Zeci de mii de gălăţeni s-au vaccinat împotriva gripei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Primele cazuri de gripă au fost deja confirmate în România. Din fericire, în judeţul Galaţi nu a fost semnalată nicio suspiciune de îmbolnăvire, până pe 5 ianuarie a.c. Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că gripa ar putea lovi mai puternic în acest sezon rece, cu precădere în următoarele două luni. Între timp, câteva zeci de mii de gălăţeni s-au vaccinat gratuit contra gripei, cu vaccinul asigurat de autorităţi.

În total, în ultimele luni ale anului trecut, judeţul Galaţi a primit de la Ministerul Sănătăţii cinci tranşe de vaccin antigripal, care au însumat 50.820 de doze. O bună parte dintre acestea au fost deja administrate, iar restul se află fie la cabinetele medicilor de familie, fie la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

"Până pe 5 ianuarie (ultima raportare disponibilă până la data publicării acestui articol - n.r.), medicii de familie din judeţul Galaţi au administrat 46.895 de doze de vaccin antigripal pentru populaţia cu un risc crescut de îmbolnăvire. Au mai rămas în stoc 3.925 de doze de vaccin, după cum urmează: 3.443 de doze la medicii de familie, 347 de doze la sediul DSP Galaţi, iar restul pentru personalul din MAI şi MApN", a precizat, pentru "Viaţa liberă", Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cine se poate vaccina gratuit

Faţă de anii precedenţi, în actualul sezon rece Galaţiul a primit mai multe doze de vaccin antigripal. Potrivit legii, copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, gravidele, bolnavii care suferă de afecţiuni cronice, personalul sanitar şi persoanele instituţionalizate pot beneficia de vaccinare gratuită împotriva gripei, în fiecare sezon rece.

Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele categorii de risc sunt reprezentate de vârstnici, bolnavi cronici, femei gravide şi copii, avertizează medicii. Vaccinul antigripal este cel mai eficient mod de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon.

Simptomele gripei

Debutul gripei este rapid, cu febră, dureri de cap, de muşchi, de gât, tuse şi oboseală, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Alte semne ale instalării gripei sunt nasul înfundat, frisoanele, ameţeala şi greaţa. Cele mai multe simptome ajung să se amelioreze după cinci zile, dar uneori pot dura o săptămână sau chiar mai mult. Chiar şi atunci când febra şi junghiurile au trecut, ne putem simţi slăbiţi timp de câteva săptămâni.

Fiind o boală foarte contagioasă, o putem lua cu uşurinţă de la o persoană infectată care strănută sau tuşeşte în apropierea noastră. Alte surse din care putem lua virusul sunt obiectele infectate după care ne atingem nasul, gura sau ochii. Gripa este mai frecventă şi se răspândeşte mai uşor iarna, pentru că petrecem mai mult timp în spaţii închise, în contact cu alte persoane, astfel că virusul se transmite mai uşor.

Citit 1677 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2020 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.