Rujeola şi poliomielita au revenit

Rujeola şi poliomielita au revenit

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că, anul trecut, boli precum rujeola, poliomielita sau ciuma au cunoscut o revenire puternică în mai multe zone ale lumii. De departe, însă, rujeola ocupă primul loc, în special în Europa.

În patru ţări de pe continentul european, rujeola a făcut ravagii în 2019, deşi boala era considerată eliminată până acum câţiva ani, potrivit datelor OMS. Rujeola înregistrează însă o revenire şi în alte regiuni ale lumii, iar acest lucru se întâmplă şi din cauza accesului îngrădit la servicii medicale şi a neîncrederii populaţiei în vaccinuri. Până în 2016, incidenţa acestei boli foarte contagioase se afla în regres. În noiembrie 2019, numărul cazurilor raportate sărea de 413.000, faţă de 353.000, cu doar un an înainte.
Unul dintre focarele de rujeolă a fost în Samoa - un stat insular din Pacific - sursa de infecţie fiind Noua Zeelandă, aşa cum suspectează medicii.  Alt focat a fost identificat în Congo, unde, doar în 2019, s-au înregistrat peste 5.000 de decese, de două ori mai multe decât în urma epidemiei de ebola din august 2018.
OMS a menţionat aproape 90.000 de cazuri de rujeolă în 48 de ţări europene, în primul semestru din 2019, mai mult decât dublu comparativ cu anul anterior. Una dintre ţările în care boala a revenit, deşi era considerată eradicată, este Marea Britanie. Alte ţări sunt Grecia, Cehia şi Albania. În Europa, cea mai mare parte a persoanelor afectate au vârsta sub 19 ani  (60 la sută din cazuri).
România se afla pe locul al patrulea în Europa la numărul de cazuri de rujeolă raportate în ultimul an, cu 18.908 cazuri şi 64 de decese. Într-un top mondial, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Congo, Madagascar şi Ucraina. SUA au consemnat cele mai multe cazuri apărute în ultimii 25 de ani. Agenţia specializată a ONU din domeniul sănătăţii estimează că, în realitate, există circa 6,7 milioane de decese în fiecare an legate de rujeolă. Alte boli aflate în topul revenirii sunt poliomielita - cu focare în Filipine şi Ucraina, ebola - prezentă în Congo, holera - în Sudan şi Mozambic, ciuma - în China şi Mongolia, febra Dengue - în Sri Lanka, Myanmar, Bangladesh, Filipine, Mexic şi Brazilia.

Citit 1157 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Ianuarie 2020 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.