Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Nicio terapie pe bază de substanţe uleioase volatile nu va putea fi folosită vreodată pentru tratamentul bolilor pulmonare, atrage atenţia conf. univ. dr. Roxana Nemeş, cadru medical la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti, conform Agerpres.

„Uleiurile volatile nu se folosesc niciodată (cu scopul de a trata bolile pulmonare - n.r.). (…) Aceste particule foarte fine (conţinute de uleiurile volatile - n.r.) rămân întregi. Tu le introduci ca atare (în organism - n.r.). Nu va exista niciodată o terapie de bază de substanţe uleioase pentru plămâni. Nu ai ce să cauţi cu substanţe uleioase în plămâni”, a precizat medicul.
Potrivit specialistului, persoanele care folosesc aceste uleiuri în tratamentul bolilor pulmonare au risc crescut de „pneumonie lipofilică”. Medicul pneumolog a spus că nu este recomandat să se disperseze substanţe uleioase în spaţii mici închise, cum ar fi baia. „Ce este mai dureros este că se folosesc şi în spaţii foarte închise. Majoritatea pacienţilor le folosesc în băi. Baia este o suprafaţă mică. În cubajul acela foarte mic, în care mai este şi cald şi în care oricum poţi să nu respiri foarte liniştit, să mai dispersezi şi substanţe uleioase este „impecabil””, a afirmat Nemeş.
Referindu-se la astmul bronşic, medicul pneumolog a precizat că această afecţiune nu se rezolvă cu mersul la salină. „Astmul este o boală inflamatorie şi nu se rezolvă cu salina”, a arătat Roxana Nemeş, în cadrul unui eveniment organizat de Sănătatea Press Group şi Institutul „Marius Nasta”. „Există oameni care şi-au lipit sare de Himalaya pe pereţi şi curge apa pe ea. Trebuie să ai o temperatură constantă de 11-17 grade (în salină - n.r.). De aceea este bine ca un copil asmatic să meargă în salină când temperatura de la suprafaţă este asemănătoare cu temperatura din salină. De obicei, oamenii merg când este cald şi au concediu. Adică sunt 40 de grade afară şi 17 în salină şi fac bronhospasm. Dacă te duci primăvara şi toamna o să te simţi confortabil, pentru că nu faci hiperactivitate. (…) Acolo există un flux de aer care asigură acea cavitate făcută natural pe care nicio cameră tapetată cu sare nu o să o asigure. Este absolut contraindicat şi nici măcar speleoterapia (terapie care necesită şedinţele de respiraţie într-o peşteră - n.r.) nu este o indicaţie de ghid”, a concluzionat doctorul.

Citit 1991 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2020 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.