Numărul răcelilor şi al pneumoniilor, în creştere

Numărul răcelilor şi al pneumoniilor, în creştere
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 2.000 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu răceli şi cu pneumonii, în perioada 13-19 ianuarie. În total, 166 de persoane cu viroze respiratorii au fost internate în spital, din cauza formelor severe de boală. Până la sfârşitul săptămânii trecute, în judeţul Galaţi nu fusese confirmat niciun caz de gripă, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Medicii recomandă respectarea unor reguli simple pentru prevenirea îmbolnăvilor.

Doar săptămâna trecută, 1.995 de gălăţeni au fost depistaţi cu viroze respiratorii, arată un raport al DSP Galaţi. Cei mai afectaţi de răcelile de sezon sunt copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, fapt ce demonstrează că infecţiile respiratorii acute se răspândesc cu precădere în comunităţile aglomerate, cum sunt sălile de clasă. 65 de pacienţi cu forme mai grave ale bolii au fost spitalizaţi, astfel încât medicii să le poată urmări în permanenţă evoluţia stării de sănătate. Faţă de perioada 6-12 ianuarie, săptămâna trecută, numărul virozelor respiratorii a crescut cu peste 400 de cazuri.

În privinţa pneumoniilor, săptămâna trecută au fost raportate 273 de îmbolnăviri, cu 101 cazuri internate. Cei mai afectaţi sunt copiii mici, din categoria de vârstă doi-patru ani. Şi aici, faţă de intervalul de timp 6-12 ianuarie, săptămâna trecută au fost înregistrate cu aproape 50 de cazuri mai mult.

Până pe 19 ianuarie, în judeţul Galaţi nu fusese înregistrat niciun caz de gripă. Totuşi, mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă au fost trataţi de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Sfaturi pentru prevenirea virozelor respiratorii

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, este important să ţineţi cont de un set simplu de reguli. "În primul rând, trebuie evitate pe cât posibil locurile închise şi aglomerate, cum sunt spaţiile comerciale, spre exemplu. Alimentaţia este foarte importantă. Trebuie mâncate zilnic fructe şi legume în stare proaspătă sau cât mai puţin preparate. Hidratarea este foarte importantă, dar alcoolul, cafeaua, băuturile energizante şi sucurile acidulate trebuie evitate. Atunci când ieşim din casă este bine să fim îmbrăcaţi adecvat, nici prea gros, dar nici prea subţire. Se impune şi spălatul corect al mâinilor, cu apă şi săpun, ori de câte ori mergem la toaletă sau înainte de a mânca. Nu în ultimul rând, la apariţia simptomelor de răceală este preferabil să mergem la medicul de familie şi să nu luăm medicamente la întâmplare", a explicat, pentru "Viaţa liberă", Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Citit 1665 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2020 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.