Cât de eficientă este masca împotriva gripei

Cât de eficientă este masca împotriva gripei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Purtarea măştii medicale este recomandată bolnavilor de gripă sau coronavirus, însă mai mulţi virusologi din Londra susţin că această metodă este o barieră ineficientă împotriva infecţiilor transmise pe calea aerului, conform BBC. Medicul Adrian Streinu Cercel vine cu o serie de recomandări necesare pentru prevenirea virozelor respiratorii.

Deşi mai mulţi oameni de ştiinţă arată că purtarea măştii nu ne fereşte de gripă, totuşi, măştile sunt utile în prevenirea transmiterii bolilor cauzate de contactul mâinilor murdare cu faţa, ceea ce este util, întrucât oamenii îşi ating faţa de circa 23 de ori pe oră, conform unui studiu recent.

„Măştile chirurgicale nu asigură protecţie împotriva virusurilor din aer, deoarece nu au filtru de aer, sunt prea largi şi lasă ochii expuşi”, arată un medic britanic, pentru BBC. Specialiştii recomandă ca măştile medicale să nu fie purtate timp îndelungat, ci schimbate frecvent. Informaţia este utilă, în contextul în care, în ţara noastră, numărul îmbolnăvirilor cu viroze respiratorii este în creştere.

Sfaturi pentru prevenirea gripei 

Medicul Adrian Streinu Cercel spune că este foarte important să ne vaccinăm antigripal. „Gripa poate să omoare, de aceea se face program de imunizare. Nu se face program de imunizare că vrea cineva să mai vândă un vaccin. Singura modalitate de intervenţie este vaccinarea (...) Avem gripă în România şi se moare de gripă în România. Dacă nu dorim să facem gripă şi nu dorim să murim eventual de gripă, avem o singură modalitate: să ne vaccinăm”, explică specialistul, conform "adevărul.ro".

Apoi, dezinfectarea mâinilor, prin spălare cu apă şi săpun, este vitală. „Problema este igiena personală - apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanţii”, a mai afirmat medicul. O a treia măsură este evitarea locurilor aglomerate. Streinu Cercel recomandă adulţilor să nu meargă cu cei mici în zone aglomerate, pentru a evita contaminarea şi răspândirea virusurilor. Copiii şi bătrânii rămân cei mai expuşi la gripă.

O altă măsură de a nu răspândi virusul este să strănuţi în pliul cotului, nu în mână, şi să foloseşti şerveţele de unică folosinţă. Apoi, trebuie să se strănute în pliul cotului, nu în mână sau spre alte persoane. Nu în ultimul rând, izolarea la domiciliu a bolnavului şi contactarea medicului de familie sunt vitale pentru a preveni răspândirea virusului. Totodată, pacienţii sau aparţinătorii acestora trebuie să aducă la cunoştinţa medicului de familie orice suspiciune de infectare.

Citit 2821 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.