Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Părinţii din România ar putea fi obligaţi să-şi vaccineze copiii, chiar de la finalul lunii februarie, potrivit unui proiect de lege. Actul normativ care prevede obligativitatea vaccinării copiilor se află pe masa deputaţilor şi, odată cu începerea sesiunii parlamentare ordinare, ar putea fi dezbătut în procedură de urgenţă. Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaţilor, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017, scrie Digi24.

Proiectul de lege care se află pe masa deputaţilor prevede, printre altele, că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat de către părinte sau de aparţinătorul legal al copilului. Actul legislativ în cauză aduce şi o serie de menţiuni privind sancţionarea părinţilor care refuză să participe la acţiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării. În cazul în care părintele sau tutorele legal nu participă la astfel de întâlniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, el poate primi o amendă de până la 10.000 de lei. Părintele poate refuza vaccinarea copilului său doar dacă cel mic prezintă o reacţie adversă la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranţa copilului va fi atestată printr-un certificat.
Dacă legea este adoptată în forma actuală, copiii nevaccinaţi ar putea să nu mai fie acceptaţi la grădiniţă sau la şcoală. Unităţile de învăţământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului, o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic trebuie vaccinat în termen de un an.
Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatita B. Proiectul de lege prevede şi obligativitățile pe care le au autorităţile. Acestea trebuie să asigure dozele necesare de vaccin. Prin introducerea vaccinării obligatorii, statul doreşte un control mai bun al bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.
Comunitatea medicală internaţională consideră că vaccinurile se numără printre cele mai mari descoperiri medicale din istorie, acestea contribuind, anual, la salvarea a două-trei milioane de vieţi pe plan global, prin prevenirea bolilor infecţioase.

Citit 1072 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.