Opt comune gălăţene nu au cabinete medicale de familie

Opt comune gălăţene nu au cabinete medicale de familie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Judeţul Galaţi are un deficit de 91 de medici de familie, arată ultimele date ale Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie. În 30 de comune gălăţene sunt prea puţini medici de familie, iar din opt comune cabinetele medicale de familie lipsesc cu totul. În jur de 4.000 de locuitori din Buciumeni şi Bălăşeşti nu beneficiază de niciun fel de asistenţă medicală primară.

424 de localităţi din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localităţi au medici de familie insuficienţi pentru a acoperi nevoile populaţiei, anunţă Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, care prezintă, în acest sens, date oficiale obţinute de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi valabile la data de 1 august 2019. Pe baza datelor primite, medicul de familie Cătălin Petrencic a realizat o hartă a localităţilor fără medici de familie şi una a localităţilor unde mai este un necesar neacoperit de medici de familie.

Din cele două hărţi rezultă că 30 de comune din judeţul Galaţi au deficit de medici de familie, iar alte opt comune nu au înregistrate cabinete de medicină a familiei. Un deficit mare, de 34 de medici de familie, se înregistrează şi în municipiul Galaţi. Prea puţini medici sunt însă şi în Tecuci, Bereşti şi Târgu Bujor. Însumate, datele arată că judeţul nostru are un deficit de 91 de medici de familie.

Am sunat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi pentru a afla amănunte despre comunele gălăţene fără cabinete medicale de familie. Am aflat astfel că două comune din cele opt nu au, propriu-zis, medici de familie, în vreme ce în restul există doar puncte de lucru ale medicilor din alte comune.

"La Folteşti nu există cabinet de medicină de familie, însă locuitorii de aici sunt consultaţi de doi medici de familie veniţi de la Frumuşiţa. La Suhurlui, vine un medic din Rediu. La Jorăşti, asistenţa medicală primară este asigurată de un medic din Târgu Bujor, la Cavadineşti, de un medic din Vlădeşti, la Bălăbăneşti de un medic din Rădeşti, iar la Priponeşti vine medicul din Ţepu. Într-adevăr, la Buciumeni şi la Bălăşeşti nu există medici de familie, din păcate", a precizat, pentru „Viaţa liberă”, dr. Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Rămaşi fără medic de familie, unii locuitori ai comunelor Buciumeni şi Bălăşeşti s-au văzut puşi în situaţia de a se înscrie pe listele medicilor de familie din localităţile învecinate. Cei mai mulţi au rămas însă fără medic de familie. Este vorba, în marea majoritate a cazurilor, de persoane vârstnice şi bolnave, cu venituri mici şi foarte mici şi care se deplasează cu greutate.

Foto 1: Harta deficitului de medici de familie din România/Google

Foto 2: Harta deficitului de medici de familie din judeţul/Google

Citit 4061 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2020 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.