UPDATE Autoritățile nu știu când vor ajunge în farmacii două medicamente esențiale

UPDATE Autoritățile nu știu când vor ajunge în farmacii două medicamente esențiale
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

UPDATE, vineri, 27 martie 2020 | Autoritățile nu știu când vor ajunge în farmacii două medicamente esențiale. Premierul Ludovic Orban a dat asigurări, marți seara, că Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Medicamentului, caută soluții pentru aprovizionarea farmaciilor cu Euthyrox și Siofor (metformină), în condițiile în care de mai multe luni aceste două medicamente, esențiale pentru bolnavii de tiroidă, respectiv diabet, nu se găsesc pe piață.

Farmaciștii se plâng,de faptul că, deși li se spune că aceste medicamente există în depozite, la ei nu ajung. „Da, așa e, e cazul Euthyroxului, de exemplu. Și e vorba și de un alt medicament care e folosit, din câte știu eu, pentru diabet. Se caută o soluție pentru a fi suplinit cu o altă moleculă. Aici, Ministerul Sănătății, Agenția Medicamentului caută toate soluțiile pentru a asigura aceste medicamente. Știți foarte bine că Ministrul Sănătății a emis un ordin tocmai pentru a preveni ceea ce se numește exportul paralel. Din cauza prețului reglementat la medicamente, care la noi e cred că printre cele mai mici prețuri la nivelul UE, foarte mulți aduceau, importau medicamente în România, după care revindeau aceste medicamente către țări în care medicamentele erau plătite la un preț reglementat mai mare. Ministrul sănătății practic a interzis acest export paralel”, a explicat Ludovic Orban. „Căutăm soluții pentru orice situație în care va exista penurie a unui medicament necesar”, a adăugat premierul, potrivit Digi24.


Un medicament vital lipsește din farmacii | Doar în 2016, aproape 85.000 de români au fost diagnosticați cu boli ale tiroidei, iar numărul pacienților este tot mai mare, de la un an la altul. Viața bolnavilor cu disfuncții ale glandei tiroide depinde de Euthyrox, un substitut hormonal ieftin care în mod normal nu ar trebui să lipsească. Doar că medicamentul nu mai poate fi găsit deja de câteva săptămâni în farmaciile din Galați și din țară. Disperați, pacienții caută soluții în străinătate, dar șansele de a face rost de tratament sunt minime.

Criza Euthyrox a început la începutul lunii februarie. Medicamentul este fabricat în Germania, iar distribuitorii români spun că au importat aceleași cantități ca în trecut. Cu toate acestea, substitutul hormonal s-a epuizat rapid din farmacii, iar depozitele nu au mai putut onora noile comenzi date de farmaciști, în contextul cererii mai mari venite din partea bolnavilor. Astfel, în vreme ce unii pacienți s-au asigurat că vor avea stocuri pentru o perioadă mai mare timp, restul, cei mai mulți dintre ei, s-au trezit în situația de a nu mai găsi nicăieri medicamentul de care depinde viața lor.

”Într-adevăr, medicamentul Euthyrox lipsește din farmaciile din Galați. Nu este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru, situația repetându-se de mai multe ori în ultimii ani. Este și o consecință a faptului că, spre sfârșitul lunii ianuarie, a fost cumpărat din farmacii în cantități mai mari. Sperăm ca spre sfârșitul acestei luni să se găsească din nou”, a precizat, pentru ”Viața liberă”, farm. Florina Bonifate, președintele Colegiului Farmaciștilor Galați.

Oamenii se ajută sau se încurajează între ei

Situația este una gravă pentru pacienții cu probleme ale tiroidei. Acești bolnavi pot face complicații foarte grave, uneori chiar letale, dacă nu iau medicamentul timp de șase săptămâni. Rămași fără soluții, oamenii caută ajutor pe rețelele de socializare, iar de multe ori găsesc sprijin în afara țării. Pe Facebook există chiar și un grup dedicat acestei probleme, numit ”Euthyrox Romania”.

La o căutare mai amănunțită vedem că medicamentul poate fi comandat direct din Germania, de unde, cu tot cu transport, costă 22 de euro, adică de peste zece ori prețul din farmaciile românești. Nu lipsesc nici ponturile: ”Se aduce pe la farmacii, câte cinci cutii, cu 25,5 lei, iar cine are pile..., are”, scrie un alt membru al grupului.

În situația în care vă numărați printre pacienții care au nevoie de Euthyrox, încercați să aflați de la medicul de familie dacă medicamentul poate fi înlocuit până când se va găsi din nou. Secretarul de stat în Ministerul Săntății, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că va fi mărită cantitatea de Euthyrox care va fi adusă pe piața din România. Pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro, puteți găsi o listă cu situația tuturor medicamentelor care lipsesc din farmacii.

(21 martie 2020)

 

Citit 9049 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2020 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.