Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Medicii de familie semnalează pericolul în care se află pacienţii cu boli cronice din cauza lipsei de pe piaţă a unor substanţe active esenţiale în tratamentul acestor afecţiuni. În acest moment este cazul metforminului şi a levotiroxinei care lipsesc cu desăvîrşire din farmacii”, anunţă Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală.

Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulţi bolnavi, aceasta fiind singura medicaţie. ”Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic, ci reprezintă simultan creşterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicaţii renale, oftalmologice, de apariţie a piciorului diabetic, etc. Prevalenţa diabetului este în creştere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) - IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045. Se considera că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată şi că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet îşi pierde viaţa din cauza diabetului şi a complicaţiilor acestora”, explică medicii.
În același timp, levotiroxina reprezintă singura substanţă activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului. Conform reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Medicina Familiei / Medicină Generală, prevalenţa pacienţilor cu hipotiroidismului poate depăşi 12 la sută din populaţia generală conform American Thyroid Association. ”A sista accesul pacienţilor la tratamentul esenţial pentru controlul bolii presupune apariţia de complicaţii şi chiar creşterea riscului de mortalitate. O astfel de situaţie nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicaţia de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat şi pentru că evoluţia unei persoane cu afecţiuni cronice decompensate în cazul infecţiei cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicaţia de bază pentru pacienţii cu boli cronice. Orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viaţa acestora în pericol”, concluzionează medicii.

Citit 1220 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2020 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.