Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
2 comentarii

Un grup de psihologi din Galați a inițiat demersuri pentru constituirea unei celule de criză, ca să asigure consilierea gratuită a populației pe perioada carantinei totale. Specialiștii atrag atenția că este urgentă punerea în practică a acestei soluții de intervenție, în condițiile în care restricțiile privind exercitarea drepturilor s-au restrâns foarte mult, fapt care poate avea un impact negativ din punct de vedere psihologic, mai cu seamă în rândul persoanelor vulnerabile.

Să rămânem pozitivi și cu picioarele pe pământ, fără a fi doborâți de valul de informații negative care ne copleșesc pe toate căile, în contextul carantinei totale declarate pe fondul pandemiei de coronavirus, este o încercare grea, căreia mulți nu îi pot face față. Psihologic, este cel mai dificil de traversat o astfel de perioadă și tocmai din acest motiv este necesară o măsură de sprijinire organizată a populației, mai cu seamă a persoanelor din categoriile vulnerabile. Pentru a preveni creșterea alarmantă a numărului de atacuri de panică şi depresii, care pot culmina cu acte necugetate, un grup de psihologi gălățeni vrea să dea o mână de ajutor tuturor celor care au nevoie Este vorba de 12 specialiști, coordonați de președintele asociației non-profit "Se poate și altfel", psihologul Florian Miu.
"În contextul actual, al situației de urgență cauzată de pandemia Coronavirus SARS-CoV-2, crește incidența tulburărilor de ordin psihologic, cele mai frecvente fiind depresia, anxietatea și atacurile de panică, risc crescut de suicid, în rândul persoanelor aflate în carantină, autoizolare și chiar în rândul populației generale. Mai mult, medicii și personalul medical, constituind prima linie în această luptă, se confruntă cu un volum de muncă ridicat, în condiții care aduc un grad mare de stres, cu impact emoțional deosebit, aspecte care pot conduce cu ușurință la fenomenul de burn-out", argumentează psihologul Florian Miu.

12 pentru liniștea noastră

Soluția propusă de psiholog este constituirea unui grup de 12 specialiști, care s-au arătat dispuși să își aloce timpul și resursele în scopul acordării de sprijin moral celor care au nevoie. Este de așteptat că numărul solicitărilor pe această linie să fie unul foarte mare, în condițiile în care suntem bombardaţi zilnic cu știri și opinii vizavi de creșterea numărului de îmbolnăviri, decese, vești despre golirea magazinelor sau a farmaciilor sau noi restricții impuse în vederea limitării efectelor pandemiei.

Cine îi poate ajuta

Inițiativa psihologilor de a pune în practică celula de criză are nevoie de sprijin din partea autorităților, În acest sens, au inițiat discuții la nivelul Prefecturii Galați și al Consiliului Județean, pentru susținere logistică, în condițiile în care, pentru asistența care ar urma să fie acordată telefonic sau în sistem de videoconferință, 24 de ore pe zi, sunt necesare dispozitive care să permită, cât mai mult posibil, limitarea deplasărilor și interacțiunilor fizice ale psihologilor. "Propunerea noastră a avut un impact pozitiv și ni s-a transmis că se vor căuta soluții pentru a fi ajutași să perfectăm această celulă de criză și să ne punem la dispoziția populației. Așteptăm să vedem dacă și când se va concretiza. Ce trebuie să se știe este că obiectivele acestor şedințe sunt: apelul la calm şi la rațiune, prevenirea unei viitoare traume, identificarea anxietății sau a depresiei acolo unde acestea s-au instalat şi diminuarea efectelor negative ale acestora", conchide psihologul Florian Miu, președintele asociației non-profit "Se poate și altfel".

Citit 1520 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2020 22:08

2 comentarii

 • postat de Andrei Vineri, 03 Aprilie 2020 17:56 92.86.51.*** Link la comentariu
  0
  0

  Colegiul Psihologilor a lansat o inițiativă în acest sens. În cazul în care sunt și alți psihologi implicați în consilierea celor afectați de pandemie, corect ar fi să fie sprijiniți și ei de către Prefectură și Consiliul Județean.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 01 Aprilie 2020 10:00 78.96.81.*** Link la comentariu
  1
  12

  Impactul psihologic asupra unei categorii de oameni este foarte mare; vorbim despre acea categorie, denumita exagerat, vulnerabila, varste intre 65 si 70 de ani.

  Cand s-a luat marja de varsta la oameni vulnerabili, s-a facut o analiza sociala asupra generatiei actuale, evolutia societatii in ultimii 40-50 de ani, privitor la conditiile de trai, asistenta medicala, eradicarea unor boli, conditiile de munca, etc., cu impact asupra oamenilor, carora le-a crescut sansele de a trai mai mult?

  Daca pana in anii 40, varsta unui om nu depasea 55-60 de ani- spun statisticile-, acum varsta se duce usor la 75-80 de ani, deci consecintele de care aminteam!

  Acum, cand guvernantii au hotarat, prin acele ordonante militare, ca la 65 de ani, 70, sunt varste vulnerabile, s-au cam grabit, si le-au lasat numai doua ore pe zi de miscare, fapt ce va conduce exact la patologiile de care psihologii fac vorbire in acest articol!

  Generatia de 65-70 de ani a fost si este cea mai activa, cantonarea in locuinte in mod fortat, in conditiile cele mai restrictive, nu face altceva decat sa-i imbolnaveasca, osciland in diverse patologii, iar la eradicarea acestei pandemii, in loc sa-i vedem in parcuri, piete, pe strazi, o sa-i gasim in spitale si cimitire!

  Concluzionand, daca este sa vorbim de oameni vulnerabili, luand in calcul varsta, da, putem sa sarim putin peste 70 de ani, dar pana la 70, este o aberatie sa vorbesti de vulnerabilitate; putem spune ca generatia actuala de romani pana la 70 de ani, este cea mai in putere generatie, acesti oameni se vedeau pe strazi zilnic pana la restrictie, dar si in cele doua ore, 11-13, priviti-i, ies ca furnicile, vioi, grabiti, sa-si termine treaba in limitele ordonantelor, dovada respectului pentru lege cu care au fost educati!

  Deci, propun celor 12 psihologi, sa faca un studiu socio-psihologic aprofundat asupra comportamentului uman in situatia actuala de restrictii, ca elemente de baza, istoricul generatiei actuale, pana in 70 de ani, de " vulnerabili", fiind scosi din restrictia de doua ore pe zi, in aceste conditii salvand pe multi de patologii de nedorit, consecinte ale actualelor ordonantelor!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.