Proiect de ventilator medical ”made in Galați” (FOTO și VIDEO)

Proiect de ventilator medical ”made in Galați” (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Premierul Ludovic Orban a anunțat că cele 400 de ventilatoare comandate de România sunt blocate de diverse țări și că Guvernul României caută soluții pentru producția internă a acestor echipamente vitale în lupta contra COVID-19. În acest context, este cu atât mai lăudabilă inițiativa unor gălățeni care au început să lucreze de la zero, în cadrul proiectului open-source ”Respiro Project”, la un prototip de ventilator medical ce utilizează piese tipărite 3D și materiale electronice cu costuri reduse. Ei speră ca, în câteva zile, prototipul să fie funcțional și gata de testare, după care prototipul poate fi preluat gratuit, și cu absolut toate fișele și indicațiile tehnice, de către companiile care sunt capabile de producție de serie.

Proiectul ”Respiro” inițiat de gălățenii Alex Gradea și Mihai Crihană, parteneri în cadrul firmei ”3D-Brothers SRL”, și prin care se urmărește proiectarea de la zero a unui ventilator medical, a început acum două săptămâni și se află la numai câteva zile distanță de faza de testare. ”Respiro Project este un proiect de dezvoltare pentru un prototip de ventilator care utilizează piese tipărite 3D și materiale electronice cu costuri reduse. Acest ventilator este destinat să sprijine funcția respiratorie pentru pacienții aflați în situații critice care au nevoie de îngrijiri intensive. Este un proiect open-source, astfel încât dezvoltăm permanent și invităm cercetători, ingineri, medici sau orice persoană cu experiență pentru a ne trimite feedback și pentru a ne ajuta să îmbunătățim acest proiect”, se arată pe pagina proiectului (www.respiro-project.com).

”Scopul nostru principal este să sprijinim sistemul medical în lupta cu virusul COVID-19, prin realizarea unui prototip de ventilator. Încercăm să facem cât mai multă cercetare, am făcut toate planurile disponibile pentru public: software, hardware, fișiere. Încercăm să implicăm cât mai multă lume și lucrăm la un prototip funcțional, care să fie controlat de pe o tabletă sau de pe un display, ca să demonstrăm că nu e vorba de ceva doar pe hârtie”, ne-a spus Alex Gradea, 30 de ani, programator.

Acesta crede că, în ”vreo trei zile”, prototipul ar trebui să fie stabil. Deocamdată, este comandat de pe calculator, dar ventilatorul trebuie să fie portabil. După ce va fi testat în parametri, prototipul va fi văzut și de medici, cei în ajutorul cărora este făcut. ”Noi urmăm niște pași dați de guvernul din Marea Britanie. Eu mă ocup de partea mecanică și de programare, iar colegul meu, Mihai Crihană, de partea electronică, senzori, plăcuțe de circuit. S-au implicat și alți colegi, din grupul ”Business Club Galați-Brăila”. Prin dl. Cătălin Fetecău, de la Universitatea ”Dunărea de Jos”, am luat legătura cu dl. Iulian Odi de la Mar-ina Prodprest, care ne-a spus că ne poate ajuta și ne-a făcut carcasa, care este ușor de manevrat și de dezinfectat. Ideea proiectului este să fie deschis pentru producție de către oricine poate face acest lucru. Ne-au contactat și din București, Andrei Mitișor de la firma H3. Au făcut și ei prototipul lor, după planurile noastre. M-au contactat și mi-au cerut detalii. Ei l-au construit într-o zi și acum lucrează la partea electronică”, ne-a mai spus Alex Gradea.

Toate informațiile referitoare la ventilatorul medical ”Made in Galați” se găsesc pe site-ul www.respiro-project.com. Sperăm, și așteptăm cu nerăbdare, ca cei doi gălățeni să ducă la bun sfârșit cât mai repede proiectul la care s-au angajat. De oameni ca ei și de astfel de proiecte avem nevoie cu toții în acest momente.

 

Citit 7546 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2020 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.