Un vaccin anticoronavirus va fi testat pe oameni

Un vaccin anticoronavirus va fi testat pe oameni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cercetătorii de la celebra Universitate Oxford au anunțat că încep, de săptămâna aceasta, testele pe oameni pentru un vaccin destinat contra coronavirusului. Cel târziu în toamnă, vaccinul ar putea fi folosit pentru utilizare de urgenţă. Acest produs a fost deja testat cu succes pe mai multe specii de animale, scrie independent.co.uk.

La sfârșitul săptămânii trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat că mai mult de 70 de vaccinuri sunt dezvoltate la nivel global, pentru coronavirus, în momentul de față. Virusul a infectat deja aproape 2,5 milioane de oameni şi a ucis aproape 165.000 de persoane (în momentul editării acestui material - n.r.). 

În ciuda anunțului de încurajare venit din partea oamenilor de știință britanici, experţii au estimat că vor mai trece cel puţin 18 luni până ce va putea fi creat un vaccin anticoronavirus care să poată fi pus la dispoziţia tuturor. Echipa ştiinţifică de la Oxford se va alătura altor grupuri de cercetători – două din SUA şi unul din China – în testările pe oameni ale vaccinului.

Pentru această etapă au fost recrutaţi deja 520 oameni, cu vârste de la 18 la 55 ani. „Începem testele săptămâna viitoare. Avem o abordare precaută, dar rapidă“, a precizat conducătorul echipei de cercetători, profesorul Adrian Hill. Sarah Gilbert, specialistă în vaccinuri de la Oxford, s-a declarat încrezătoare în procent de 80 la sută că produsul pe care îl dezvoltă va fi un succes. Acesta ar putea fi gata în septembrie. Totuşi, fabricarea la scară largă a vaccinului de la Oxford nu intră în calcul deocamdată, pentru că resursele universităţii sunt limitate, iar discuţiile cu companii care l-ar putea produce sunt abia la început. Pentru ca oamenii de pe întreg globul să beneficieze de vaccin este necesară o tehnologie avansată, care să permită fabricarea a miliarde de doze pe an.

Cercetării sunt de părere că este nevoie de un număr foarte mare de vaccinuri pentru ca populația să fie imunizată în fața noului coronavirus. Există și o formulă de calcul a nevoii de vaccinare, în funcție de contagiozitatea virusului. În cazul SARS-CoV-2,  se estimează că ar trebui vaccinată între jumătate și două treimi din populația globului pentru a căpăta imunitate de turmă. Pentru o populație de circa 7,8 miliarde de oameni pe Terra, scrie Digi24, ar fi nevoie de minimum patru miliarde de doze de vaccin pentru a ne putea gândi la imunizare.

Citit 2134 ori Ultima modificare Luni, 20 Aprilie 2020 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.